Blair, kamuoyunun ve basın ordusunun büyük bir merakla beklediği oturum sırasında yaklaşık altı saat boyunca 2003 yılındaki işgalin öncesi ve sonrasına ilişkin soruları yanıtlayacak. Oturumda tartışmalı bulunan hükümet dosyaları gündeme getirilecek ve Blair'in savaş kararını nasıl gerekçelendirdiği üzerinde yoğunlaşılacak. Irak'ta hayatını kaybeden 179 İngiliz askerin yakınlarından bazılarının Londra'da oturumun yapılacağı bina önünde savaş karşıtı bir gösteriye katılacakları ve Blair'in savaş suçlusu olarak değerlendirilmesi çağrısı yapacakları belirtiliyor.

Brown'un tepkisi

Blair'in yapacağı konuşma merakla bekleniyor. Blair'in biyografisini yazan Anthony Seldon, "Bu, Blair, İngiliz kamuoyu ve İngiltere'nin dünyadaki manevi itibarı açısından çok önemli bir gün." yorumunu yaptı. Şubat sonu ya da Mart başı tıklayın kendisi de ifade verecek olan İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Blair'in tanıklığının kendisini kaygılandırmadığını söyledi. Sky News kanalına konuşan Brown, "Tony Blair, durumu anlatmaya, aldığı kararları göstermeye ve bunu mümkün olan en profesyonel şekilde ve etkinlikte yapmaya muktedir ve ben inanıyorum ki soruşturmada kendisine yöneltilen tüm sorulara bir yanıtı olacaktır" dedi. Bu, Blair, İngiliz kamuoyu ve İngiltere'nin dünyadaki manevi itibarı açısından çok önemli bir gün Anthony Seldon, Blair biyografisinin yazarı
Savaşa başından beri karşı çıkan Liberal Demokratların lideri Nick Clegg, Daily Telegraph gazetesine yazdığı makalede Blair'in tanıklığının "milyonlarca İngiliz vatandaşının kendisine hala sorduğu bir soruya yanıt verilmesi anlamında çok önemli bir an olacağı" yorumunu yaptı ve soruyu şu sözlerle ifade etti: "Başka bir ülkenin hukuk dışı işgaline niye ortak olduk?" Clegg, Irak'ın işgalinin "Beyaz Saray'a itaatin alışıldık bir örneği olduğunu söylerken bunun, İngiltere ile Amerika arasındaki özel ilişkiye dair soru işaretlerini doğurduğunu belirtti.

CEVAPLAYACAĞI SORULAR..

- Irak'a asker gönderme taahhüdünü ne zaman verdiniz? Bush ile, savaştan hemen önce 2003 Ocak ayında buluştuğunuzda size "ikinci bir BM kararı gerektiği yolunda gelen tavsiyeyi" aktardınız mı? Yanıtınız hayır ise, sebebi nedir?

- George Bush'a gönderdiğiniz mektupların içeriği neydi?
- Askeri harekâtın temel amacının rejim değişikliği olduğuna mı inanıyordunuz, yoksa silahsızlanma mı?
- Savaş sonrası sürece nasıl hazırlandınız?
- Neden istihbarat net değilken, Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğunun şüphe götürmediğini söylediniz?
- Savaşın meşruiyeti konusu neden çok az tartışıldı?
- Bu savaş, kaybedilen binlerce hayata değdi mi? /vatan