Dün yasadışı yoldan büyük servet edindiği iddiasıyla ilk kez sorgulanan Hüsnü Mübarek’in eşi Suzan, tutuklandı. First Lady, 15 günlük gözaltı süresini çekmek için Kahire yakınlarındaki Kanatır Hapishanesine gönderildi.
 
Mısır’da halk ayaklanmasıyla devrilen Hüsnü Mübarek hanedanının 30 yılda elde ettikleri milyarlarca dolarlık servetin hesabı sorulmaya başlandı. Dün ilk olarak eski First Lady Suzan Mübarek ve ardından devrik devlet başkanı Hüsnü Mübarek, görevlerini kötüye kullanma ve yasa dışı yollarla büyük servet edindikleri iddiasıyla sorgulandı. Adalet Bakanlığı yetkililerinin Şarm El Şeyh’te yaptıkları sorgu sonrasında Suzan Mübarek’in 15 gün gözaltında tutulmasına karar verildi. Kişisel serveti 5 milyar dolar olduğu öne sürülen eski First Lady, bu süreyi başkent Kahire’ye 50 kilometre uzaklıkta bulunan Kanatır Cezaevi’nde geçirecek. First Lady iken hayır işleriyle uğraşan ve Fransız First Lady’si Carla Bruni ile arası çok işi olan Suzan, uluslararası modacıların elinden çıkan kıyafetlerle yardım etkinliklerine katılmasıyla ün salmıştı. Yarı Galli ve aynı zamanda İngiliz vatandaşı olan Suzan, Mısır’ın yüzde 40’ı 2 doların altında yaşamaya çalışırken yaptığı milyarlarca dolarlık yardımları da kendi banka hesabından çektiği dile getirilmişti.
 
40 milyar dolar
 
MENA Haber Ajansı’nın haberine göre sorgu sonrasında Hüsnü Mübarek ve eşi Suzan’a yurt içi ve yurt dışındaki tüm banka hesaplarını ortaya çıkartmak için Arapça, İngilizce ve Fransızca belgeler imzalatıldı. Mısır’da yolsuzluğun sembolü olarak gösterilen Mübarek ailesinin 40 milyar dolar serveti olduğu söyleniyor. İngiliz basınına göre yurt dışında onlarca hesapta paraları bulunan Mübarek ailesinin İngiltere, Amerika, İsviçre, Almanya, Fransa, İspanya ve Dubai’de gayrimenkulleri bulunuyor. 82 yaşındaki Mübarek’in kendine ait 9.7 milyar dolar serveti bulunuyor. Eşi Suzan’ın ise 5 milyar dolar parası var. Mübarek ailesinin banker olan büyük oğulları Alaa’nın ABD’de 8 milyar dolarlık gayrimenkulü olduğu söyleniyor. 17 milyar doları olan Cemal’in Londra’nın zengin semti Knightsbridge’de 5 katlı bir malikanesi var.
 
vatan