Üç gün boyunca sıcaklık sıfırın altına düşecek; pazartesi günü eksi 4 derece görülecek.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde basın toplantısı düzenleyen İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da dün başlayan yağmurun, yüksek kesimlerde karla karışık yağmur şeklinde devam edeceğini kaydetti.

Olumsuz hava koşullarına karşı gerekli önlemlerin alındığını ifade eden Güler, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, İl Afet ve Koordinasyon Merkezinin 24 saat çalışacağını bildirdi.

Güler, 'Akşamdan itibaren yüksek kesimlerde kar yağacak. Bugünden itibaren tipi şeklinde kar yağışı bekleniyor. Özellikle rüzgarın zaman zaman hızını artıracağı, 60-70 kilometreye kadar, hatta zaman zaman 80-90 kilometreye kadar fırtına şeklinde eseceği ifade edilmiştir. Tedbirler de buna göre alındı. Genel hayatı etkileyecek şekilde bir kar yağışı en son 2004'te yaşandı. 'İlimizde 'örtü' teşkil edilecek bir kar yağışı son 3 yıldır görülmedi. Meteoroloji, bugün ve pazar günkü kar yağışlarının 'örtü' teşkil edecek tarzda yağacağını ve tipi şeklinde olacağını belirtti" dedi.

Kar lastiği olsa da zincirsiz çıkmayın!

Güler, tipi şeklinde yağacak kar nedeniyle karayolu ve deniz yolunda aksamalar yaşanacağını kaydetti.

Güler, "Vatandaşlara, don ve buzlanmaya karşı dikkatli olmalarını öneriyoruz. Herkes olumsuz havanın yaratacağı etkileri dikkate alarak, trafikte dikkatli olmalı. Vatandaşlarımızın, mümkün olduğunca, toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini rica ediyoruz. İnsanların kar yağışlarının etkili ve tipi şeklinde olduğu yerlerde, E-5 ve TEM otoyolunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Herkes, araçlarında takoz, zincir ve çekme halatını mutlaka bulundurmalı. Kar lastiği bulunan araçlardan da zincir istiyoruz. Bazen aşırı kar yağışında, kar lastiği yeterli olmayabiliyor. Tipi şeklindeki kar yağışının alındığı dönemlerde, özellikle gişelerde, kavşaklarda ekiplerimiz zincirsiz araçların seyrine izin vermeyecektir. Hatta tipinin artması halinde zaman zaman 'belli şerit azaltmalarıyla' olumsuzlukların önüne geçilmeye çalışılacaktır" diye konuştu.

Vatandaşların emniyet şeritlerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Güler, özellikle 2004'te emniyet şeritlerinin işgal edilmesinin çok büyük sıkıntılara yol açtığını ve bu konuda vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini bildirdi.

Bugün en düşük sıcaklık eksi 1

Gerek duyulursa, trafik yoğunluğunun azaltılması için, kamyon ve tırların trafiğe girişlerinin kısıtlanacağını ve TIR parklarında bekletileceklerini kaydeden Güler, şehir içinde emniyet ve jandarma ekiplerinin gerekli trafik kontrollerini yapacaklarını belirtti.

Otoyol ve bağlantı yollarında karla ve buzlanmayla mücadele edecek olan, iş makinelerinin, araç ve çekicilerin belirli güzergahlarda bulundurulacağını anlatan Güler, "İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'nde, deniz otobüslerinde meydana gelebilecek aksamalara dikkat edilmeli. Kapalı alanlarda mangal gibi aparatların kullanılmaması, baca zehirlenmelerine karşı gerekli tedbirlerin alınmasını da öneriyoruz. Vatandaşlarımız trafiğe çıkarken, akaryakıtlarının yeterli olup olmadığını kontrol etmelerini rica ediyoruz. Sıcaklıklarının da mevsim normallerinin oldukça altına inecek. En düşük sıcaklık eksi 1, en yüksek sıcaklık ise iki olacak. En yüksek sıcaklık Pazar günü eksi 3, Pazartesi günü de eksi 4'e kadar inecektir. Bu sıcaklık dereceleri şiddetli don ve buzlanmayı da beraberinde getirecektir. Vatandaşların, yoğun kar yağışına karşı dikkatli olmasını, gerekiyorsa seyahatlerini ertelemelerini, trafiğin durumuna göre görevlilerin uyarılarına uymalarını bekliyoruz" dedi.

İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan da, İGDAŞ ekiplerinin kentteki doğalgaz şebekesini 24 saat kontrol altında tuttuğunu bildirdi.

Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, doğalgazı kesintisiz ve güvenli bir şekilde kullanıcılara ulaştırmak için çalıştıklarını dile getirerek, vatandaşların doğalgazla ilgili sorunlarda "444 36 36" numaralı çağrı merkezini ya da "187 Doğalgaz Acil Servisi"ni arayabileceklerini belirtti.

Edirne - Hadımköy yolu ulaşıma kapandı

TEM otoyolu Edirne istikameti şiddetli fırtına ve kar nedeniyle Hadımköy gişelerinden itibaren trafiğe kapatıldı.

TEM otoyolu Edirne istikameti şiddetli fırtına ve yoğun kar yağışı nedeniyle Hadımköy gişelerden itibaren trafiğe kapatıldı. araçlar D-100 karayoluna yönlendiriliyor. İDO feribot ve dış hat deniz seferleri ile, Haliç ve Bostancı şehir hatları vapur seferleri iptal edildi.

İstanbul'da dün sabah saatlerinden itibaren etkili olan şiddetli rüzgâr ve sanak yağış, gece, özellikle kentin yüksek kesimlerde yerini fırtına ve kar yağışına bıraktı.

Kar yağışı gece saatlerinden itibaren Büyükçekmece, Silivri, Esenyurt ve Avcılar'da etkili oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait ekipler otoyollarda sorun yaşanmaması için kar küreme ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor. Yağışın sabah saatlerinden itibaren İstanbul'un tamamında etkili olması bekleniyor. Devlet Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, kar yağışının pazartesi akşam saatlerine kadar İstanbul genelinde devam etmesi bekleniyor.

KAZADA 1 KİŞİ ÖLDÜ

Silivri'de kar yağışının ardından buzlanan yolda kayan yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı. Kazada otobüsün altında kalan 6 aylık bebek öldü. Bebeğin annesiyle birlikte 5 kişi yaralandı.
Metro Turizm'a ait Edirne-Ankara seferini yapan 34 ZZ 7109 plakalı otobüs, saat 02.30 sıralarında, 0-2 Otoyolu Kınalı Kavşağı'nı İstanbul yönünde geçtikten yaklaşık 1.5 kilometre sonra, aşırı rüzgar ve buz nedeniyle kontrolden çıkarak şarampole yuvarlandı. Yaklaşık 3 metre aşağı uçan otobüs ters döndü. İçerisinde personel dahil 7 kişi bulunan otobüste soyadı belirlenemeyen Meral adlı bir kadın ile bebeği ve 30 yaşlarında bir erkek yolcu koltukların arasında sıkıştı.

HAVA ŞARTLARI KURTARMA ÇALIŞMALARINI GÜÇLEŞTİRDİ

Kaza sonrası otobüsün sürücüsü, muavin ve 2 yolcu kendi imkanları ile otobüsten çıkmayı başardı. Ancak koltukların arasında sıkışın anne, bebek ve diğer yolcuyu kurtarmak için bölgeye itfaiye ve sağlık ekipleri sevkedildi. Hava sıcıklığının -4 derece olması ve yollardaki buz, kurtarma ekiplerine zor anlar yaşattı. İtfaiye önce anneyi yaralı olarak kurtardı, ancak kucağındaki bebeğin öldüğü belirlendi. İtfaiye diğer yolcuya, otobüsün kaportasını portatif metal kesme makinasıyla keserek ulaştı. Bu yolcu da ağır yaralı olarak kurtarıldı. Yaralıyı almak için bekleyen bir ambulansın açık olan arka kapısı aşırı rüzgar nedeniyle kırıldı. Silivri'deki hastanelere kaldırılan yaralılardan anne ve son kurtarılan yolcunun durumunun ağır olduğu belirtildi.
Öte yandan itfaiye ve jandarma yetkilileri otobüste az sayıda yolcu bulunmasının büyük bir faciayı önlediğini belirtti.
Kaza nedeniyle trafiğe kapatılan yol, bir süre sonra kontrollü olarak tekrar trafiğe açıldı.

Otobüs şarampole uçtu: 1 ölü

Edirne-Ankara seferi yapan yolcu otobüsü Kınalı gişeleri yakınlarında buz tutan yolda kontrolden çıkarak şarampole yuvarlandı. Kazada koltuğa sıkışan annesinin kucağındaki 6 aylık bebek hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı.

Edirne-Ankara seferini yapan bir yolcu otobüsü, saat 02.30 sıralarında 0-2 otoyolu Kınalı kavşağında aşırı rüzgar ve buz nedeniyle kontrolden çıkarak şarampole yuvarlandı.

Yaklaşık 3 metre aşağı uçan otobüs ters döndü. İçinde personel dahil 7 kişi bulunan otobüste soyadı belirlenemeyen Meral adlı bir kadın ile bebeği ve 30 yaşlarında bir erkek yolcu koltukların arasında sıkıştı.

Hava şartları kurtarma çalışmalarını güçleştirirken kaza sonrası koltukların arasında sıkışan anne, bebek ve diğer yaralıyı kurtarmak için bölgeye itfaiye ve sağlık ekipleri sevkedildi.

Hava sıcaklığının eksi 4 derece olması ve yollardaki buz, kurtarma ekiplerine zor anlar yaşattı.

itfaiye önce anneyi yaralı olarak kurtardı, ancak kucağındaki bebeğin öldüğü belirlendi.

Öte yandan itfaiye ve jandarma yetkilileri otobüste az sayıda yolcu bulunmasının büyük bir faciayı önlediğini belirtti.

Kaza nedeniyle trafiğe kapatılan yol, bir süre sonra kontrollü olarak tekrar trafiğe açıldı./milliyet