Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki otoriter rejimlerin birer birer alaşağı eden Arap Baharı binlerce kilometre ötedeki Kuzey Kore’nin diktatörü Kim Jong Il’i de korkuttu. Yakın ilişkiler geliştirdiği Muammer Kaddafi rejimini yıkan isyancıların devrimci fikirlerinin Kuzey Kore’ye taşımasından endişe eden Pyangyang yönetimi, Libya’da çalışan 200 kadar vatandaşının ülkelerine dönmesine izin vermiyor.
Güney Kore’nin Yonhap ajansının haberine göre Libya’da doktor, hasta bakıcı veya inşaat işçisi olarak çalışan 200 kadar Kuzey Kore vatandaşı, iç savaşın ortasındaki Libya’da sıkıştı kaldı. Ajansa göre Tunus ve Mısır’daki Kuzey Kore vatandaşları da aynı durumda. Ülkelerinden “sakın dönmeyin” emri alan Kuzey Koreliler çaresiz çalıştıkları ülkelerde dengelerin sağlanıp işlerinin başına dönmeyi bekliyorlar.
 
 
KADDAFİ KUZEY KORE’DE YAŞIYOR
Pyongyang yönetiminin Arap Baharı’nın özgürlükçü fikirlerinden endişe ettiğinin bir diğer kanıtı, Muammer Kaddafi’nin öldüğünün henüz K. Kore basınında haber yapılmamış olması.
Hürriyet'in Güney Kore’nin The Korea Herald gazetesine dayandırdığı haberine göre, K. Kore’de Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da olup biten hakkında bilgi sahibi olanların oranı yüzde 1’i geçmiyor. Ülkede sadece Komünist Partinin üst düzey yetkilileri, üst düzey kamu görevlileri ve Çin ile ticaret yapmasına izin verilen birkaç işadamının olaylar hakkında bilgisi bulunuyor.