Hurma ticareti yapan Ahmet Özkan yaptığı açıklamada, hem iftar hem de sahur vakitlerinde besleyici değeri ve lif oranı yüksek olan Medine üretimi Mejdul cinsi hurmanın tüketilmesini tavsiye etti. Mejdul cinsi hurmanın, tok tuttuğunu ve lifli bir gıda olduğu için susatmadığını ifade eden Özkan, şunları kaydetti:
 
"Tüketiciler, Mejdul hurması alırken hangi ülkenin ürünü olduğuna dikkat etmeli. Çünkü piyasada Kudüs Mejdulü diye bilinen İsrail hurması var. Bu hurma cinsi, biraz daha iri olması nedeniyle insanları cezbetse de çok önemli bir nokta var. Hurma yılda bir kez mahsul verir ancak İsrail hurması her ay ürün veriyor. Bu ancak yapay yollarla mümkün olabilir. Bunun sağlıklı olmadığını düşünüyoruz ve insanları uyarıyoruz. Tüketicilere, temin edebiliyorlarsa Medine, Ürdün veya Güney Afrika Mejdulünü öneriyoruz, Kudüs hurması diye bilinen İsrail hurmasını tavsiye etmiyoruz."
 
Kahveden dondurmaya 20 çeşit
 
Özkan, sektördeki ürün çeşitliliğinin son yıllarda arttığına dikkati çekerek; piyasada hurmanın suyu, şerbeti, Türk kahvesi, ezmesi, batırması, atomları, cezeryesi, pekmezi, reçeli, dondurması, şekerlemesi, çikolatalısı, bademlisi, pastası, kurabiyesi gibi yaklaşık 20 çeşit ürün bulunduğunu kaydetti.
 
Hafif olması sebebiyle kilogram fiyatı 30 lira olan hurma dondurmasının yazaylarının vazgeçilmezi olduğunu dile getiren Özkan, dondurmanın yanı sıra, kilogram fiyatı 30 liradan hurma ezmesi, 25 liradan hurma cezeryesi ve 100 gramı 4 liraya satılan hurmadan imal edilen Türk kahvesinin de rağbet gördüğünü söyledi.
 
​Ramazanın gelişiyle hurma satışlarının arttığına dikkati çeken Özkan, Türkiye'de ortalama olarak en ucuz hurmanın 10 lirayla İran hurması, en pahalı hurmanın da kilogram fiyatı 120 lirayla Acve hurması olduğunu belirtti.
 
"Hurma seneye pahalanacak"

 
Özkan, en çok tercih edilenin ise fiyatı 30-45 lira arasında değişen Medine'nin en etli ve en yumuşak hurması Mejdul olduğunu ifade etti. Şeker oranı düşük Faris hurmasının 25-30 lira arasında değiştiğini belirten Özkan, hurma çeşitleri arasında maddi ve manevi açıdan en değerlisinin Acve hurması olduğunun altını çizdi. Özkan, "Seneye hurma pahalı olacak. Çünkü bu yıl hurma aşırı sıcaktan yandı. Bir ağaç 40-50 kilogram ürün veriyorsa, şu anda mahsul miktarı 25-30 kilograma kadar düştü. Bu sene fiyatlar değişmedi ancak önümüzdeki yıl fiyatlar kesinlikle artacak" şeklinde konuştu.
 
Özkan, internetten hurma satışlarının, mağaza satışlarıyla yarıştığını da kaydetti.
 
Hurma tercihlerine ilişkin sorularını yanıtlayan vatandaşlar, rastgele hurma almadıklarını söyledi. Vatandaşların büyük bölümü, besleyiciliğiyle öne çıkan Medine üretimi Mejdul hurmasını tercih ettiklerini ifade etti. Acve'nin yanı sıra, kalorisi düşük olan Faris hurması da en çok satın alınan türler arasında yer alıyor.