Tüketicilerin şikayetlerini 2001'den itibaren internet üzerinden ilgili firmalara ileten internet sitesine geçen yıl 153 bin 537 şikayet geldi. Şikayet konularında bankacılık hizmetleri ilk sırada yer alırken, bunu internet ile GSM operatörleri hizmetleri takip etti.

Tüketicilerin ürün ya da hizmetler hakkındaki şikayetlerini firmalara ileterek çözüm bulmaya çalışan yaklaşık 400 bin üyeli ''www.sikayetvar.com'' adlı internet sitesi yetkilileri, 2010 yılının şikayet analizini AA muhabirine değerlendirdi.

Analize göre, yıl içerisinde tüketicilerden gelerek yayına konulan 153 bin 537 şikayetin 29 bin 305'ni bankacılık, 21 bin 757'sini internet hizmetleri, 17 bin 681'ni ise GSM operatörleriyle ilgili konular oluşturdu. Otuz ayrı konudan oluşan bu şikayetleri 2 bin 395 ile kamu hizmetleri, bin 761 ile sağlık ve 794 ile eğitim konuları takip etti.

Tüketicilerden gelen şikayetlere göre, bankacılık sektörünün şikayet edilmesindeki en önemli neden olarak ücretlendirme politikaları gösterildi. Bankaların şikayet edilmesindeki en önemli konuyu ise kredi aidatı adı altında alınan ücretler oluşturdu. Hesap işlem ücretleri, banka kredileri, kredi kartı kullanım sorunları ve faiz gibi başlıklar ise bankacılıkla ilgili diğer şikayet konuları arasında yer aldı.

-KKDF ŞİKAYET SAYISINI ARTTIRDI-

Yıl içerisinde aylık veriler incelendiğinde temmuz ayından sonra şikayetlerin hızla arttığı gözlemlendi. En fazla şikayet aralık ayında yapılırken, bu ayı kasım ve eylül ayları takip etti. Kasım ve aralık aylarında tartışılan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) tüketicilerin şikayetlerinin artmasına neden olarak gösterildi.

Kredi kullanan vatandaşlar, bu dönemde en çok Bakanlar Kurulu'nun kredilerde KKDF kesintisini yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarmasını gerekçe gösterdi.

Devlet hizmetlerinden yararlanmak için alınan 'e-devlet' şifresinin ücretlendirilmesi ve şifrelerin PTT'de bulunması ise 2010 yılının son aylarında tüketicilerden gelen şikayetleri arttırdı.

Temmuz ayında gündeme gelen KPSS sınavındaki kopya iddiaları sonucu sınavların iptal edilmesi, sınav tarihlerinin değiştirilmesi ve alınan güvenlik önlemleri sonrası yaşanan gelişmeler söz konusu ayların şikayet konusu oldu.

Bayram ve yaz tatillerinin uzun olması ile vatandaşların yurt içi ve yurt dışı seyahatlere çıkması ise dönüş yolunda yaşanan memnuniyetsizliklerin şikayet olarak iletilmesine neden oldu.

-ERKEKLER DAHA ÇOK ŞİKAYETÇİ-

Geçen yıl erkekler kadınlara oranla çok daha gazla şikayette bulundu. Sitenin güncel verileri incelendiğinde, erkeklerin aldıkları mal ve hizmetten daha mutsuz olduğu ortaya çıktı. Bu verilere göre 48 bin 944 erkek aldıkları mal ve hizmet sonrasında 71 bin 243 şikayet gönderirken, 15 bin 315 kadın ise 20 bin 648 şikayet iletti.

Erkekler bankacılık, GSM operatörleri ve teknoloji ile ilgili alanlardan, kadınlar ise bankacılık, kozmetik, GSM operatörleri, temizlik, çocuk bakımı, kişisel bakım ve alışveriş yaptıkları ürünlerden şikayetçi oldu.

Şikayetin illere göre dağılımında ise 56 bin 953 şikayet ile İstanbul ilk sırada yer aldı. 19 bin 296 şikayetle Ankara ikinci, 12 bin 247 şikayetle İzmir üçüncü oldu. İki ilçeye sahip Bayburt ise tüketicilerden gelen 37 şikayet sayısı ile son sırada yer aldı.

AA