MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, ekonominin giderek kötüleştiğini savundu. Akşam'da yer alan haberde ekonomideki son durumu rakamlarla anlatan ardından da siyasi bir değerlendirmeye giden Ayhan'ın tespitleri şöyle:

TAŞRA KREDİ ÇEKEMİYOR: Geçen dönem, 'Biz gidersek istikrar biter borçlarınızı ödeyemezsiniz' diyerek vatandaşı korkutup, kendisine oy vermeye zorlayan AKP'nin bu dönem vatandaşın borcunu borçla ödediğini bilmesi lazım. Küçük yerlerdeki vatandaşların kredi temininde çektiği güçlüğü de dikkate alırsak, borcu borçla ödeme dönemi de giderek kapanıyor.

BU TABLO SANDIĞA YANSIR: Ben milletvekili olarak geçen dönemlerin dışında bu yıl iş taleplerinin ötesinde borç para isteyen vatandaşların milletvekillerinin akapılarını nasıl aşındırdığını görüyorum. İktidara mensup arkadaşlarımızla sohbetlerde de böyle bir durumu görüyoruz.

600 MİLYAR DOLAR BORÇ: Milli gelire baktığınızda geçen yıl yüzde 8.5 büyüyen ülke ekonomisinin bu yıl büyüme hızının yüzde 3 civarına gerileyeceği görülüyor. Cari işlemler dengesi açığının milli gelirin yüzde 10'larından 8'lerine gerilemesi, olayın iyiye gittiğini göstermez. IMF'ye olan 30 milyar dolar civarındaki borcu hükümet ödediğini ifade ediyor ama diğer taraftan da ülkenin borcunun 220 milyar dolarlardan 600 milyar dolarlara yaklaştığını hiç söylemiyor.

AVM'LER ESNAFI AZALTTI: KDV'de mükellef sayısı, esnaf sayısı azalıyor. Nedenlerinin başında AVM'lerin yoğun bir şekilde açılması ve ithalat geliyor. Burada milletin yanıltılmaması gereken bir şey var. OECD'de baktığınız zaman işgücüne katılım oranı ortalama yüzde 70'lerde. Bunu Türkiye'de dikkate aldığınızda bizde yüzde 50'ler civarında. O zaman kabaca şunu görüyorsunuz. İşsizlik yüzde 30'lar civarında. Bu OECD'nin çalışmalarında yercaldı. Bunu alanda da görüyoruz.

KREDİLER 2011'İ GEÇTİ: Türkiye'nin esas problemlerinden biri de tasarruf oranı. AKP iktidara geldiğinde yüzde 24 olan oran yüzde 12'ye düştü. Bu oran, AKP döneminde problemin arttığını gösteriyor. İnsanlar borcu, borçla ödemeye başladı. Gerek kredi kartlarında gerek bireysel kredilere baktığımızda ödeyemenlerin sayısı geçen yılın ilk 6 ayında daha fazla.

ÇEKİN SEBEBİ CEZAEVİ KAPASİTESİ
Türkİye'de cezaevlerinin kapasitesi 80 bin kişi ama 110 bin kişi kalıyor. Çekle ilgili kanun çıkmasaydı, çekten 110 bin civarında insanın cezaevine gireceği kesinleşmişti. Bakanlarla görüştüğümde, 'Burada daha büyük sıkıntı var. 130 bin civarında da üst mahkemelerde ödenemeyen çekle ilgili dava var' deniyor. Böyle baktığınızda 240 bin kişinin çek nedeniyle cezaevine girmesi söz konusuydu. Aslında hükümet 'ekonomik suça ekonomik ceza' diye ifade etmesine rağmen temelde problem cezaevlerinin kapasitesiydi.