Meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri yeni anayasa Amerikan modeliyle destek verecek. Örgütler, 13 ilde büyük stadyum, kapalı spor salonu ve hipodromlarda en az bin 500 kişinin katıldığı dev toplantılar düzenleyecek. Katılımcılar mikrofonla yeni anayasadan taleplerini dile getirecekler. 1787'de kabul edilen ABD anayasası da eyalet eyalet tartışılarak, insanların kafelerde masa, sandalye üstüne çıkarak anlatıldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Uzlaşma Komisyonu'nun, meslek örgütleri, sendika ve STK'lara yönelik Anayasa turları sürüyor. Çiçek ve Komisyon üyeleri hafta başında Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) ev sahipliğinde, TOBB, Noterler Birliği, Türk-İş, Hak-İş, Kamu-Sen, TÜRSAB, Memur-Sen, Barolar Birliği ile bir araya geldi. Bu toplantıda ilginç bir adım atıldı. Vatandaşlar yeni Anayasa'ya ilişkin taleplerini Meclis'in internet sitesinin yanı sıra meydanlarda yapılacak halk toplantılarında da dile getirebilecek. Sivil örgütlerin organize edeceği yeni Anayasa için halk toplantıları ocak ayında başlayacak. Sürecin sekreterliğini TEPAV üstlenirken, Ankara'da yapılacak pilot toplantının ardından, İstanbul, İzmir, Diyarbakır toplantıları düzenlenecek. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Nisan ayına kadar tamamlayacakları çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

RAPORLAŞTIRILACAK
"Toplantıları yerel örgütler organize edecek. Masalar oluşturulacak. Katılımın büyüklüğüne göre hipodrum, stadyumda yapılacak toplantıda alınacak görüşler en geç 15 Nisan'da raporlaştırılıp Anayasa Komisyonu'na sunulacak. Toplantıların 10 ya da 13 bölgede yapılmasını düşünüyoruz. Taşımalı olacak. Bir çeşit halk toplantısı olacak. Böylece 74 milyonun talebini içeren bir Anayasa hazırlanmasına olanak sağlanacak." TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, sivil örgütlerin bu projesine destek verdi ve tüm Türkiye'yi temsil etmesinin önemli olduğunu söyledi.

'HUYLARINDAN VAZGEÇSİNLER'
TBMM Başkanı Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle birlikte Türkiye Kamu- Sen ve Memur-Sen'i ziyaret etti. Çiçek, oturdukları yerden fikir üreten, karamsarlık üreten çevreler bulunduğunu belirtti. Çiçek, "Onların da bu huylardan vazgeçmelerini diliyorum. Olumsuz bakacaklarına, bu işi olumlu neticelendirmek noktasında bir çabanın içinde olsunlar" dedi. 

SABAH