Demokratik açılım konusunda son günlerde muhalefet liderlerinin çıkışına ilişkin AK Parti Genel Merkezi'nden Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu imzalı yazılı bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Ülkemizin huzuruna ve güvenliğine zarar veren biri sorunu sona erdirmek için bir çalışma başlattık. Bu işleri günlük siyasetin konusu yapanlar, şiddeti demeçlerine taşıyanlar, milletimize korku aşılayanlar bizimi irademizi sarsamazlar. Vatan bağırarak korunmaz." denildi.

Toplumun istisnasız tüm kesimleri sürece ilgi gösterdiğinin belirtildiği açıklamada şöyle denildi: "Ülkemizin dünü, bugünü ve yarınları üzerine etkileri bu kadar net olan bir sorun karşısında özellikle MHP ve CHP'nin sorunlu tavırları meselenin çözümüne katkı vermekten tamamen uzaktır. Böylesine ciddi bir konuyu günlük siyasetin polemik alanına hapseden üsluplar bizi yıldıramayacak. Kamuoyunun gücü, milletin çözüm iradesi bu hesapçı ve fırsatçı yaklaşımları boşa çıkaracaktır. 'Sorunlardan oy çıkarma' kurnazlığı milletimizden yüz bulmayacaktır. İçinde bulunduğumuz süreç bir demokratikleşme açılımıdır. Sayın Baykal'ın da çerçeveletip odasına astırdığı, Osmanlı'ya fikirleriyle ilham veren Şeyh Edebali, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' diyor. Çözüm işte tam burada. Devleti yaşatmanın yolu insanı yaşatmaktan geçiyor."

Başlatılan sürecin insanları huzurla ve güvenle yaşatma arayışı olduğu belirtilen açıklamada, "Sırf bu girişimi başlatan AK Parti'ye zarar vermek için sorumsuz tutum içine girmek, ölçüsüz söylemlerle süreci baltalamak, bazı hassas kavramları özensizce kullanmak milletimizin beklentisi değildir. Başlatılan açılımı 'ulusal bütünlük' gibi kavramları öne sürerek sabote etmek ne derece demokratlık olabilir. Bugün Türkiye daha fazla demokrasiye ulaşmaya çalışmaktadır. Bu ülkenin insanından daha çok demokrasi esirgenmemelidir. Başlatılan süreç daha fazla demokrasi hedefiyle rejime, üniter yapıya tehdit değil aksine bizzat onu temin etmek için atılan bir adımdır. Bu ülke kendisi için çarpan yürek ne kadar çoksa o kadar büyüktür. İstiyoruz ki herkesin yüreği bu ülke için çarpsın. Kendisini sosyal demokrat olarak tarif edenler, demokrat olmadan sosyal demokrat olunamayacağını çok iyi bilmelidir. Bizim çabamız, amacımız milletimizin vatan topraklarında huzurla, güvenle ve kardeşçe yaşamasıdır. Bu işleri günlük siyasetin konusu yapanlar, şiddeti demeçlerine taşıyanlar, milletimize korku aşılayanlar bizimi irademizi sarsamazlar. Vatan bağırarak korunmaz. Sayın Baykal da Sayın Bahçeli de çok iyi biliyor ki, sorunu doğuran 'korkularımız' oldu. Peki çözüm korkularla bulunabilir mi? Biz diyoruz ki sorunu doğuran 'korku' ise çözüme başlamanın birinci şartı korkuyu kaldırmaktır. Korkunun yerine 'güven' almalıdır." ifadelerine yer verildi. / cihan