Merkez üssü Edremit olan 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından ise Van’dan büyük oranda taşınma başladı. Şu ana kadar 350 bine yakın insanın Van’ı terk ettiği tahmin ediliyor. Etkili kar yağışı ve soğuk havaya rağmen aileler tuttukları kamyonlarla eşyalarını yükleyerek Van’dan göç ediyor. Eşyaları taşıyan işçiler ise büyük tehlikeye rağmen yıkılmak üzere olan ağır hasarlı binalara giriyor. İşçiler 50 liralık yevmiye için mecburen çalışmak zorunda olduğunu söylüyor.

Van Terzioğlu Mahallesi’nde yeni yapılan binalarda da büyük hasarlar meydana geldi. 20 aylık binaların kolonlarında, taşıyıcı sistemlerinde ve duvarlarında büyük hasar var. Yan yana bulunan çok sayıda site tamamen boşaltıldı. Son kalan aileler de Van’dan taşınmak için eşyalarını kamyonlara yüklüyor. Vatandaşlar binaların inşasında malzeme hırsızlığı yapıldığına dikkat çekiyor.

Bir sitenin yöneticisi, binaların sağlam olduğunun söylendiğini, ancak öyle olmadığını gördüklerini söyledi. Binaların yeni olduğuna dikkat çeken yönetici 20 aylık binaların bu hale gelmesine inanamadıklarını ifade etti.