İki günlük gezi ve inceleme için Van 'a gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay , Van Valisi Münir Karaloğlu, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, AFAD Başkanı Fuat Oktay ile birlikte helikopterle havadan son durumu inceledi. Basın mensuplarının da bulunduğu 3 helikopterle yaklaşık 2 saat boyunca inşaat alanları üzerinde dolaşan Başbakan Yardımcısı Atalay, basın toplantısıyla son durum hakkında bilgi verdi. Van'da yaptıkları çalışmaları rapor halinde Bakalar Kurulu'na sunduğunu belirten Atalay, 3 Mayıs'ta toplanacak Afet Yüksek Kurulu'nda da Van depreminin gündemin önemli maddelerinden biri olacağını söyledi. Her şeyin planlandığı gibi gittiğini kaydeden Atalay, işlerin verilen takvime göre yürüdüğüne dikkat çekti. Konteyner kentler için şu ana kadar 420 milyon TL harcandığını belirten Atalay, kalıcı konutlar teslim edildikten sonra konteyner kentlerin ömrünü tamamlayacağını söyledi.

KÖYLÜLERE ÖDEMEMİZ 400 MİLYON TL

Kalıcı konutlar hakkında da açıklamalarda bulunan Atalay, Van'da 10 bin 443 konutun ihalesinin yapıldığını kaydederek şöyle konuştu:
"Yeniden yapılan incelemeler sonrası orta hasarlılardan yüzde 60'ına yıkım kararı verilince, biz de Van'a ek olarak 7 bin yeni konut daha yapmaya karar verdik. Böylece Van'da 30 bin konut inşa edilecek. Şu anda 10 bin konut orta hasarlı duruyor. Bu konut sahipleri bizim vereceğimiz kredi ile evlerini güçlendirip oturabilirler. Bir manada Van ve Erciş baştan yenileniyor. Şu anda Van'da 805 bloktan 230'u tamamlandı. Köylerimizde ise 8 bin konut ile 3 bin 200 ahır yapılacak. Bunun için köylümüze 400 milyon TL ödeyeceğiz. Köylülerimize 6 ayrı proje sunduk. Bunlardan birini seçip ona göre evlerini yapacaklar. Ayrıca ekonomik hayatın canlanması için de hükümetimiz yoğun bir çalışma yapıyor. Yaşanan acılardan sonra her iyi gelişme bizi mutlu ediyor. Bütün çabamız depremin zararlarının bütünüyle giderilmesi yönünde. Şu ana kadar Van'a deprem için 2.1 milyar TL harcandı. Deprem in bize maliyeti 5.5 milyar TL olacak."

SURİYE İLE İLGİLİ ELEŞTİRİLER BİZİ ÜZÜYOR

Van'da 41 ayrı noktada yoğun bir çalışmanın yürütüldüğünü anlatan Atalay, Van'ın şantiyeye dönüştüğünü belirterek şöyle devam etti:
"İnşaatlarda 10 bin 100 kişi çalışıyor. Bin 500 iş makinesi gece gündüz faaliyette. Günlük olarak 15 bin metre küp beton dökülüyor. Buna rağmen eleştiriler alıyoruz. Suriye'den gelenlerin iyi hizmet aldığı, Van'dakilerin hizmet almadığı yönünde. Bu da bizi üzüyor. Depremden önce Suriye'den gelenler için konteyner kent kurmayı planladık. Ancak, deprem olunca Suriyelilere yapacağımız konteyner kentleri erteleyip tüm imkanları Van için seferber ettik. Türkiye bu konuda daima insani bir tavır sergiledi."

Başbakan Yardımcısı Atalay ve beraberindekiler daha sonra Bostaniçi Beldesi'nde tamamlanmış bir deprem konutunda çay içti.