Valilerin üyesi olduğu Türk İdareciler Derneği'nin Genel Başkanı Saffet Arıkan Bedük, her valinin benzer yardımları yaptığını belirtti, ancak Tunceli Valisi'nin dağıtım zamanlamasının hatalı olduğunu söyledi. Vali'nin görev yeri değiştirilerek daha sorunsuz ve büyük ile gönderilmesi gündemde.

Seçim yasaklarına uymadığı ve beyaz eşya dağıtımını uyarıya rağmen sürdürdüğü iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Tunceli Valisi Mustafa Yaman hakkında, müfettişlerin “ödül gibi ceza” önerecekleri, bu öneri arasında valinin Tunceli"den alınıp daha büyük bir ile atanması da yer alıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Tunceli Valisi'ni Baykal'a yedirtmem" sözleri İçişleri Bakanlığı'nda "soruşturmaya müdahale" olarak değerlendirildi ve valiye disiplin cezası yerine, valilik makamının yıpranmaması için yer değişikliği gündeme geldi. Mülkiye müfettişlerinin hazırlayacağı raporun bir örneği, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek.

Vali hakkında müfettişlerin "idari ceza" önermesi halinde, İçişleri Bakanı'nın buna uymama yetkisi bulunduğunu belirten yetkililer, müfettişlerin önerileri arasında "yıprandığı" gerekçesiyle valinin görev yerinin değiştirmesinin önerilmesi halinde,daha büyük bir ile atanarak vali ödüllendirilecek.

Bir örneği Yargıtay'a

Yüksek Seçim Kurulu'nun uyarısına rağmen yardım dağıtımını durdurmadığı gerekçesiyle soruşturma başlatılan Tunceli Valisi ile ilgili görevlendirilen müfettişlerin hazırlayacağı raporun bir örneği de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek.

Böylece Yüksek Seçim Kurulu'nun uyarılarına uymadığı gerekçesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülecek soruşturmada, müfettişlerin raporu da dayanak oluşturacak. Yardımların planlanması, bunların alınması ve dağıtımının yanı sıra özel idare müdürlüğü deposunda çıkan AKP ile ilgili pankartlarla ilgili resmi bilgiler de raporda yer alacak.

Vali hakkında adli soruşturmanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılabileceğini hatırlatan İçişleri Bakanlığı yetkilileri, idari soruşturmayı yürüten mülkiye müfettişlerin, vali hakkında "maaş kesimi" ya da "kademe ilerlemesi" cezası istemesi ve bakanın da buna uyması halinde, valinin "eylemli valiliği" de sona erdirilecek.

Yer değişikliği gündemde

İçişleri Bakanlığı yetkilileri, valiye böyle bir cezanın Başbakan'ın da açıklamalarından sonra beklenmediğini, İçişleri Bakanı'nın böyle bir öneriye uyma zorunluluğunun da bulunmadığını belirttiler.

Valinin istifası yönünde ilde yürüyüş yapıldığı da dikkate alınarak görev yerinin değiştirilebileceğini kaydeden yetkililer, bu değişikliğin de cezalandırma değil, "ödül niteliğinde" olacağını, bugün en sorunlu illerin başında Tunceli'nin de geldiğini hatırlattılar.

Bedük: Valiler yıpratılmasın

Valilerin üyesi olduğu Türk İdareciler Derneği'nin Genel Başkanı Saffet Arıkan Bedük Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Tunceli Valisi'nin yaptığı yardımların benzerinin diğer illerde de yapıldığını söyledi. Bedük, "Tunceli Valisi, Yüksek Seçim Kurulu'nun uyarısına rağmen yardımları sürdürmesi yanlıştı. Yoksa, yardımlar her dönemde yapılıyor" dedi.

Saffet Arıkan Bedük, "Planlı ve programlı olarak yapılan çalışmalar bir siyasi parti adına değil, Devlet adına yapıldığı asla gözden uzak tutulmamalıdır. Her yapılan hizmeti siyasileştirmek veya siyasi malzeme haline getirmek ne Devlete ne de Milletimize bir faydası yoktur" dedi.

Bedük, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak devletle-millet arasında güven ve itimadın sağlanmasında, halkımızın ihtiyaç ve taleplerinin karşılanmasında gece, gündüz ve tatil demeden iyi niyetle çalışan il ve ilçedeki vali ve kaymakamların yıpratılmaması gerektiği kanaatindeyiz."

HÜRRİYET