Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Vali Yaman'ın, 29 Mart 2009 tarihideki yerel seçimler öncesinde başlattığı “beyaz eşya dağıtımı” nedeniyle, “seçimin düzenine ve dürüstlüğüne ilişkin YSK kararlarını uygulamakta duyarsızlık gösterdiğine” hükmetmişti.


Kurul, idari disiplin yönünden gereğinin takdir ve ifasının yapılması için Yaman'ı İçişleri Bakanlığına bildirmiş, İçişleri Bakanlığı da konunun incelenmesi ve araştırılması için 2 mülkiye başmüfettişi görevlendirmişti.


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Vali Yaman hakkında soruşturma başlatmıştı.


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmanın ardından hazırladığı iddianameyi, yargılamanın yapılacağı Yargıtay 8. Ceza Dairesi'ne gönderdi.


Yargıtay 8. Ceza Dairesi, iddianameyi kabul etti ve tensip tutanağı düzenleyerek, duruşma gününü belirledi.
İddianamede, Vali Yaman'ın, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a muhalefetten söz konusu yasanın 63/b maddesi yollamasıyla 154. maddesinin son fıkrası uyarınca cezalandırılması talep edildi.


298 sayılı Kanun'un 63/b maddesi, “Memur ve hizmetlileriyle her türlü araç, gereç ve imkanlarını siyasi bir partinin veya adayın emrinde veya herhangi bir siyasi faaliyette çalıştırmaları, kullanmaları veya kullandırılmaları yasaktır” hükmünü düzenliyor.


Aynı yasanın 154. maddesinin son fıkrası ise 63. maddede yazılı yasaklara uymayanların 6 aydan bir yıla kadar hapis ve para cezasına çarptırılmasını öngörüyor.