Aydın Valiliği Mart, Nisan ve Haziran aylarında yapılacak olan sınavlar sırasında gürültü yapılmaması konusunda uyarıda bulundu.
Aydın Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, sesin günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğu, ancak istenmeyen, rahatsız edici seslerin gürültü olarak tanımlandığı belirtildi.
Gürültünün insan sağlığı üzerinde, geçici veya sürekli işitme bozuklukları gibi fiziksel etkileri, kan basıncının artması, dolaşım bozuklukları, solunumda hızlanma, kalp atışlarında yavaşlama, ani refleks gibi fizyolojik etkiler, davranış bozuklukları, aşırı sinirlilik ve stres gibi psikolojik etkiler ile iş veriminin düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hareketlerin yavaşlaması gibi performans etkilerinin olduğu vurgulandı.
Açıklamada, Ortaöğretim kurumları 12. sınıflarının ve mezunlarının 27 Mart'ta Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na, ilköğretim Okulları 5,6,7,9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinin 2 Mayıs'ta Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'na (PYBS), 8. sınıfların 4 Haziran'da, 7. sınıfların 5 Haziran'da Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve PYBS sınavlarına, Ortaöğretim kurumları 12. sınıflarının ve mezunlarının ise 18, 19 ve 25 Haziran tarihleri Lisans Yerleştirme Sınavlarına girecekleri belirtildi.
Bu sınavların öğrenciler için büyük önem taşıdığının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Özellikle sınava hazırlanan çocuklarımızın ve sınav öncesi gecede uyku bölünmesi yaşamaması, ayrıca sınav sırasında dikkatlerini dağıtabilecek ve konsantrasyonlarını azaltacak durumların oluşmaması için, gürültü kirliliğinin oluşmaması için gerekli önlemlerin önceden alınması ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.''