Batman'da 2'ncisi düzenlenen Yılmaz Güney Film Festivali'nde izleyicisi ile buluşması beklenen "Bir Başkaldırı Destanı: Berivan" isimli belgesel filme Valilikten tarihi olayları çarpıttığı gerekçesiyle yasaklama geldi. Valiliğin kararına tepki gösteren yönetmen Aydın Orak, filmde kurmaca tek bir görüntü ve diyaloğun bulunmadığını söyledi.
 
Batman'da bu yıl "Yılmaz Güney'in Geleneğinden Geleceğe Yürüyoruz" sloganı ile 2'ncisi düzenlenen Yılmaz Güney Film Festivali'nde izleyicisi ile buluşması beklenen ve yönetmenliğini Aydın Orak'ın yaptığı "Bir Başkaldırı Destanı: Berivan" isimli Belgesel Film, Batman Valiliği tarafından filmin gösterime gireceği saatlerde yasaklandı. 1992 yılı Cizre Nevroz'unda yaşanan olayların anlatıldığı belgesel film ile ilgili Valilik tarafından alınan kararda filmin Anayasa'nın temel ilkelerine aykırı ve kamu
düzenini olumsuz yönde etkileme amaçlı yapıldığı ileri sürüldü. Tarihi olayların "çarpıtıldığı" öne sürülen kararda şu ifadelere yer verildi:
 
"Toplumda kin ve nefret düşmanlığını körükleyen, Türk milletinin birlik ve beraberliğini bozucu, PKK propagandası yapan unsurlar içermesi nedeniyle ticari dolaşıma ve gösterime sunulması oy birliği ile uygun bulunmamıştır." Filmin gösteriminin Valilik kararı nedeniyle yapılamayacağını Yılmaz Güney Sinema Salonu Müdürü Dicle Anter izleyicilere açıklarken, filmin yönetmeni Aydın Orak da yasak nedeniyle belgesel filminin içeriğini salonda bulunan izleyicilere sözlü olarak anlatmak zorunda kaldı. Film ile ilgili oylama işlemi de anlatım üzerine yapıldı. 30. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin yanı sıra Avrupa'nın 10'dan fazla ülkesinde gösterime giren "Berivan: Bir Başkaldırı Destanı" konulu belgesel filme, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Tarihi olayları çarpıtma, Türk milleti arasında kin ve nefrete teşvik ve PKK propagandası" iddiaları ile bandrol vermemişti. Aynı zamanda Türkiye'de dağıtılmasını da yasaklayan Bakanlık, diğer yandan filmi Cannes Film Festivali'nde Türkiye'yi temsilen açtığı stant da sergilemişti. 
 
Yasak kararına ilk tepki Belediye Başkan Yardımcısı Gülistan Akel'den geldi. Yasak kararını üzüntüyle karışladıklarını belirten Başkan Yardımcısı Akel, "Festivalimize gölge düşüren, bu ülkede özgürlükler adına hepimizi üzen yeni bir yasak kararıyla karşı karşıyayız. Yıllardır yaşanan yasakçı zihniyet yine devrede. Aydın Orak'ın Berivan filminin yasaklandığı tarafımıza tebliğ edildi. Böyle bir çağda böyle bir karar elbet kaygı verici. Şunu belirtmek isterim, umudumuz ve mücadelemiz büyük. Yılmaz Güney'in anısına bu festivali gerçekleştirmek Batman olarak bize büyük bir kıvanç veriyor" dedi. Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1992 yılında kutlanan Nevroz'un öyküsünü konu alan belgesel filmde binlerce insanın hiç beklenmedik bir zamanda ölümüne çatıştığı olaylarda öne çıkan bir kadına dikkat çekiyor. Film, olaylar sonrası ağır yaralanan Berivan'ın öyküsünü konu alıyor. Filmin devletin Cizre'de gerçekleştirdiği katliamı belgelediğini savunan yönetmen Aydın Orak, söz konusu olaylarda 17 insanın katledildiğini ileri sürdü. Filmde kullanılan görüntülerin orijinal görüntüler olduğunu belirten Orak, belgeselde kurmaca tek bir görüntü ve diyaloğun bulunmadığını söyledi.