Güvenç, kimsenin zorunlu olarak göç ettirilmesinin mümkün olamayacağını belirterek isteyenlerin Selendi'ye dönebileceğini belirtti. Ancak Roman vatandaşlar geri dönmek istemediklerini Salihli'de yaşamak istediklerini bildirdiler.

ROMANLAR GERİ DÖNMEK İSTEMİYOR

Geri dönmek istemeyen Roman vatandaşlara Salihli'de barınmaları için geçici olarak prefabrik ev yapılacağı öğrenildi. İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, Romanların öncelikle Selendi'ye ye dönmesini istediklerini belirterek, “Bizim 76 kişinin can güvenliği vardı.Yaşanan olaylardan sonra insanlar can havliyle Selendi'den kaçtılar. Geri dönmek yerine Salihli'de yaşamak istiyorlar. İş bakımından Salihli herkes için daha iyi olacaktır”dedi. Vali Güvenç ise yaptığı açıklamada “Vatandaşlar hür iradeleriyle nereyi tercih ederlerse orada yaşayacaklar. Bu konuda da Roman dernek başkanları ile sürekli temas halindeyiz” dedi. Salihli'nin çok güzel ve iş olanakları bulunan bir ilçe olduğunu, Selendi'den ayrılmak isteyenlerin Salihli'yi tercih etmeleri durumunda, burada hazırlık yapacaklarını ifade eden Vali Güvenç, “Salihli Kaymakamı ve Salihli Belediye Başkanı ile birlikte buradaki şartları, alternatif ve potansiyeli değerlendirdik. Ancak son kararı Roman vatandaşlarımız kendileri verecektir. Baştan beri söylediğim gibi, vatandaşlarımızın vermiş olduğu kararı biz uygulayacağız” diye konuştu.

PROVAKOSYANA GELMEYECEĞİZ

Öte yandan Manisa'nın Selendi ilçesinde yaşanılan olayların ardından Roman dernekleri, sağduyu çağrısında bulundu. Bursa Roman Kültürü Araştırma Geliştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Efkan Özçimen, olayların Roman çalıştayının başlamasının ardından meydana gelmesinin manidar olduğunu söyledi. Özçimen, "Bu bir provokasyondur, oyuna gelmeyeceğiz" dedi.

OLAYIN SORUMLUSU 3-5 KİŞİDİR

Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş ise olay gecesi yaşananların abartıldığını belirterek, “Ortalığı mahalleye sonradan taşınan 3-5 kişi karıştırdı. Bu tüm Romanlara mal edildi” diye konuştu.Selendi'de 30 yıldır kardeşçe yaşadıklarını dile getiren Savaş, gece belediye hoparlöründen anons yapıldığı olayının çarpıtıldığını söyledi. Savaş, “Anonsta halkı galeyana getiren sözler söylenmedi. Valimizin halkımıza hitaben konuşma duyuruldu”dedi.

Etnik ayrım değil adi bir olay yaşanmış

Selendi ilçesinde yaşanan olayların ardından ilçeye gelerek incelemelerde bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, “Aldığım bilgiler ve yerinde yaptığım gözlemler sonucunda, buradaki olay adi bir olaydır. Kesinlikle Selendililerin ırk ayrımı, etnik ayrımı, din ayrımı meselesi değildir. Sorun yargıya intikal etmiştir. İnşallah yargı bunların hesabını soracaktır” dedi. Selendi ilçesinde olayların başladığı kahveyi ziyaret edip vatandaşlarla sohbet eden Tanrıverdi, kahve sahibi Ramazan Yıldız'la bir süre görüştü. Tanrıverdi, olayın nasıl çıktığıyla ilgili görgü tanıklarıyla da görüştü. Daha sonra kahvede vatandaşlara seslenen Tanrıverdi, "Sizden aldığım bilgiler, Manisa'da Roman vatandaşların dernek başkanlarıyla yaptığım görüşmeler, aldığım bilgiler ve yerinde yaptığım gözlemler sonucunda buradaki olay adi bir olaydır. Kesinlikle Selendililerin ırk ayrımı, etnik ayrımı, din ayrımı meselesi değildir. Sorun yargıya intikal etmiştir. İnşallah yargı bunların hesabını soracaktır” dedi./yeni şafak