Türker, operasyonların ardından rahatlayan vatandaşın kendilerine teşekkür için geldiğini açıkladı.

Hakkari Valisi Muammer Türker, Doğu ve Güneydoğu’daki Kürt halkının en az yüzde 95’inin Türkiye’den ayrılmak istemediğini söyledi. “Örgütün biteceği tarih olarak önümüzdeki bahar, önümüzdeki yıl gibi ifadeler kullanılıyor” diyen Türker, PKK yöneticilerinin yakınlarının şatafat içinde yaşadığını belirtti. Gazi Üniversitesi’nde akademisyen ve öğrencilere KCK gerçeğini anlatan Türker, bölücü terör örgütü PKK’nın son günlerini geçirdiğini savundu. Türker, yapılan operasyonlarla halkın psikolojik olarak rahatladığını teşekkür için kendilerine geldiğini belirtti. Vali Türker son yıllarda devletin terör konusunda yumuşak tavrının zafiyet olarak algılandığını ileri sürdü. KCK’nın örgüt şemasını anlatan Türker şunları dile getirdi: “Yasama, yürütme, yargı kanatları var. Bunların altına değişik silahlı güçler koyuyor gençlik kadın örgütlenmesi gibi. Bu ne demektir bu alternatif devlet modelidir. KCKmodeli bir sürü alt örgütü kucaklayan bir model. KCK’nın en fazla kullandığı enstrümanlar da terör, baskı, şantaj, adamöldürme, kaçakçılık yani suç tanımına giren her şey.” Türker, devletin vatandaşına şefkatle yaklaşmasını zafiyet olarak gören örgütün Kürtler’e ve Türkler’e hizmet etmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

KCK iLE BDP AYNI PARALELDE

KCK’nın PKK’dan farklı olduğunu belirten Türker PKK’nın ağırlıklı olarak silahlı terör örgütü olduğunu söyledi. KCK’nın toplumsal tabana hitap ettiğini bildiren Vali, KCK ile BDP’nin aynı çizgide hareket ettiğini iddia etti. Çözüm için silahlı mücadelenin tek başına yeterli olmayacağını bildiren Türker, “Bir dönem orada hiç devlet yokmuş, örgüt her şeye hakimmiş gibi bir algı vardı. Sanki orada devlet otoritesi yok. Sanki orada ticaret yapılamaz, yatırım yapılamaz, esnaf ticaretini yapamaz, bizim dediğimiz olur gibi bir algı vardı. Ama son 6 aydır yapılan operasyonlarda örgüte darbe vurulduğu gibi psikolojik rahatlama sağlandı” dedi. Türker, devletin halkı kucaklama sorumluluğunun olduğunun altını çizdi. Terörle mücadelenin sağlıklı yapılmadığını belirten Türker yanlış yapanlar yüzünden sorunun büyüdüğünü anlattı. Ekonomik olarak kayıplar yaşandığını ifade eden Türker, “Türkiye’nin 30 yılına mal olan bir sıkıntı ortaya çıktı. Son 6 aydır aslında ciddi şekilde terörle mücadele ediliyor. Devletin içinde de suça bulaşan kesimler vardı. Kürt sorunu deniliyor. Türkiye’nin tamamını ilgilendiren demokratik hak talepleri var. Sadece Kürtler’le ilgili değil. Türkiye’nin demokrasi noktasında atacağı adımlar var” diye konuştu.

Örgütte yaşam süresi 3 yıl

Terör örgütünde ölen insanların fakir ailelerin çocukları olduğunu söyleyen Türker, PKK yöneticilerinin yakınlarının ise zenginlik içinde yaşadığını belirtti. Örgütte yaşama süresinin 3 yıl olduğuna işaret eden Türker 15-16 yaşında çocukların kandırılıp dağa çıkarıldığını ifade etti. PKK’nın halk tabanında desteğini kaybettiğini kaydeden Türker, devletin geçmişteki hatalarını tekrarlamadığını sözlerine ekledi.

Bayrak değil anadil istiyorlar

Silahlı terörün bitmesi halinde halkın büyük bölümünün rahatlama içine gireceğini bildiren Türker halkın yüzde 95’inin Türkiye’den ayrılmayı istemediğini vurguladı. Türker, çok küçük bir ırkçı Kürt grubunun böyle bir talebi olduğunu savundu. Ayrı bir bayrak isteyen kimse olmadığını, özerkliğin ne anlama geldiğinin bile halk tarafından bilinmediğini belirten Türker, anadilin kullanılması konusunda ise hassasiyet olduğuna dikkati çekti. Türker, sık sık Irak’ta da temaslarda bulunduğunu aktararak “Kuzey Irak’taki Kürtler bile mümkün olsa Türkiye’ye bağlanmak istiyor. Türkiye olarak böyle bir noktadayız” dedi.