Aydın Valisi Mustafa Malay, 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren sigara düzenlenmesi ile ilgili olarak, tiryakilere uyarılarda bulundu. Uygulamanın başlamasıyla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarında incelemelerin başlatıldığını hatırlatan Malay, “Bu konuda her hangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederim” dedi.
Yapılan son düzenlemenin ardından “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunu"nun” Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Vali Mustafa Malay; kişilerin ve gelecek nesillerin tütün mamullerinin zararları ile bu zararlı alışkanlıktan uzak durmalarını sağlamak için alınan kararın yerinde olduğunu söyledi. Koruyucu tertiplerin alınması ve herkesin temiz hava soluyabilmesi için çeşitli düzenlemeler yapıldığını belirten Malay, “Kamu kurum ve kuruluşlarının kapalı alanları, açık havada her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı alanlar başta olmak üzere birçok mekanda sigara içilmesi yasaklandı. Tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde yasal düzenleme ve buna bağlı uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarılar, herkesin görebileceği yerlere asıldı. Ayrıca tütün içilmesine tahsis edilen alanlarda tütün ürünleri kullanımının tehlikelerini anlatan uyarı yazıları konuldu. Söz konusu kanun maddesi değişikliği ile ilgili olarak tüm ön hazırlıklar tamamlandı” diye konuştu.
Hazırlıkların tamamlanmasının ardından 19 Mayıs 2008 tarihi itibariyle uygulamanın başlatıldığının altını çizen Malay, kanunun 2"inci maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarında belirtilen alanlarda tütün ürünleri tüketenler ile 3"üncü maddesinin ikinci ve on ikinci fıkralarına aykırı hareket edenlerin Kabahatler Kanunu"nun 39"uncu ve 41"inci maddelerine göre cezalandırılacağına işaret etti. Söz konusu uygulama ile ilgili olarak denetim faaliyetlerin tüm kamu kurum ve kuruluşlarında başlatıldığının altını çizen Malay, bu kurumlarda çalışan personelin uyarıları dikkate almasını istedi. Aksaklıkların görülmesi halinde gerekli yasal işlemlerin yapılacağını kaydeden Malay, “19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren tüm kamu kurum ve kuruluşlarının maddeler halinde sıralanan yasaklara uymalarını, söz konusu kanunu incelemelerini ve her hangi bir aksaklığa meydan vermemelerini önemle rica ediyorum” şeklinde konuştu.