ERZURUM"un Karadeniz bölgesine yakın kesimlerinde dereler üzerine yaptırılacak 100 Hidroelektrik Santral (HES) için DSİ"nin Tortum"da düzenlediği toplantıya katılan Vali Sebahattin Öztürk, TEMA Erzurum Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu ile tartıştı. Belediye başkanları, muhtarlar ve vatandaşların katıldığı toplantıda eleştiriler karşısında sinirlenen Vali Öztürk, “Yeter artık” diyerek Bedirhanoğlu"nun elinden mikrofonu aldı.

Gölü ve çağlayanı ile ünlü Tortum"un dereleri üzerine HES"lerle ilgili olarak bilgilendirme toplantısı düzenlendi. AK Parti Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt, Vali sebahattin Öztürk, Tortum Kaymakamı Fatih Ürkmezer, belediye başkanları, muhtarlar ve 200 kadar köylünün katıldığı toplantı Tortum"daki Çok Programlı Lisenin salonunda yapıldı. Toplantıda DSİ Bölge Müdürü Mustafa Bahadır, Erzurum"daki dere ve çayların üzerine 100 HES yaptırılacağını ve bunların yörede yaşayanlara olumlu etkilerinden söz etti. Vatandaşlar ise akarsular üzerine konulacak HES"ler yüzünden kırmızı benekli doğal alabalıklarla birlikte tüm canlıların yok olacağını öne sürdü.


"SU ÖNCE BURADAKİLERE AİT"
Toplantıda söz alan TEMA İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, şimdiye kadar 30 kadar HES yapıldığına dikkati çekerek şunları söyledi: “Yaptıklarınız yapacaklarınızın teminatıysa çok tehlikeli bir durum. Su kaynakları vatandaşın haberi olmadan satıldı. Biz kendimize çevreci bir firma bulmak zorunda değiliz. Bu su öncelikle burada yaşayanlara ait. Sonra bizlere ve kentlerdekine ait. Elbette enerji üretilmeli. Ancak, 1980 yılındaki su verileriyle harita üzerinde yapılmış Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarıyla çevreye zarar veriyorsunuz. İnsanların göç etmesine neden oluyorsunuz. ÇED raporlarının masa başında yapıldığını iddia ediyoruz. Vatandaşa "Yarın sizi mağdur etmeyeceğiz" diyorlar. Ama sözleşmelerde böyle bir şey yok. Kimse milyon dolarlardan vazgeçip köylüyü düşünecek değil.” Bu sözler üzerine Vali Öztürk oturduğu yerden “Yeter artık” diye müdahale etti. Mikrofonu Bedirhanoğlu'nun elinden alan Vali Öztürk, “Hanımefendi sizi dinledik. Değerli arkadaşlar biz buraya sizi bilgilendirmek için geldik. Ancak fazla vaktimiz yok” dedi.

"YARDIMCI OLUN, YOKSA CANINIZ YANAR"
Bedirhanoğlu"nun “Sayın valim. Herkesin vakti çok kıymetli. 200 kişiyi de dinlemek zorundasınız” demesi üzerine bu kez Vali Öztürk, “Yapmayın yahu. İşimi sizden mi öğreneceğim” diye karşılık verdi. Konuşmasına devam eden Vali Öztürk'ün, “HES"lerle ilgili olarak buraya gelenlere yardımcı olunuz. Yoksa canınız yanar” demesi üzerine bu kez vatandaşlar, “Tehdit mi ediyorsunuz?” diye tepki gösterdi. Vali Öztürk de, “Ben kimseyi tehdit etmiyorum. Sadece yasaları hatrlatıyorum” diye yanıt verdi. Vali Öztürk, daha sonra, toplantıya katılanlara açıklamalarda bulundu. - DHA