Aydın Valisi Kerem Al ve eşi Beyhan Al birlikte kampı gezip, depremzedelerin yaşam koşullarını yerinde inceledi. Vali Al ve eşleri, çocuklara oyuncak ve çikolata dağıttılar. Beyhan Al kadınlarla ayrı bir yerde görüşüp, sıkıntılarını dinlerken, Vali Al ise beraberindekiler ile yemekhane, kafeterya ve konutların içini dolaşıp, koşullarını denetledi. Depremzedelerin hiçbir sorun yaşamadıklarını ve mutlu olduklarını belirtmeleri üzerine Vali Al, daha sonra depremzedelerden ilköğretim öğrencisi Musa Töre ile satranç oynadı. İki oyunu da Vali Al, kazandı.
Soğucak sahilindeki sosyal tesiste, bir oda, mutfaktan oluşan 80 konut, depremzedelere tahsis edildi. Aydın Valiliği tarafından deniz kenarındaki, yaz koşullarına göre düzenlenmiş kampta, her konuta halı, elektrikli ısıtıcı, tüp, su ısıtıcısı, kişisel ve temel temizlik maddeleri dağıtıldı. Haftada bir gün kadınlar için kuaför, erkekler için berber imkanı sağlandı. Mescit için imam görevlendirildi. Kampta kalanlar gruplar halinde haftanın belirli günlerinde Kuşadası'ndaki hamamlara götürülüyor. Her gün düzenli olarak üç öğün yemek verilen depremzedelere, terapi uygulanması için Toplum Sağlığı Merkezi'nde bir psikolog görev yapıyor.
“TAM BİR GÖNÜL BİRLİKTELİĞİ YAŞANDI”
Depreme göre bir hazırlıkları olmadığını belirten Vali Al, “Kamplar daha çok yaza göre hazırlanmış. Buna rağmen çok fazla sorun yaşamadık. Hemen organize olarak gerekli koşulları yarattık. Bu nedenle pek bir sıkıntı yaşanmadı. Özellikle giyim kuşam konusunda duyarlı vatandaşlarımız yardıma koştular. Tam bir gönül birlikteliği yaşandı. Biz de sık sık kampa gelerek sorunları dinleyip çözüm buluyoruz” dedi.
ÖNCELİK EĞİTİME
Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen de, en büyük önceliği çocukların eğitimine verdiklerini ifade ederek, “80 öğrencinin hiçbirinin mağdur olmaması için adeta seferberlik ilan ettik. İlköğretim çağındaki çocuklarımızı en yakın okullara yönlendirdik ve taşımalı eğitimle sorunlarını çözdük. Orta öğretimde ise mesleki okullarda okuyanlara Söke, Aydın'da çözüm aradık. Dershane ihtiyaçları için Kuşadası ve Davutlar'a yönlendirdik. Bunun için araçlar tahsis ettik. Okuma yazma bilmeyen 35 kişi için okuma yazma kursu düzenledik, halk eğitim merkezimiz ev kadınlarına şiş ve yün dağıtarak zaman geçirmeleri ve ev ekonomisine katkı sağlayacakları olanakları yaratmaya çalıştı. 32 kadının katılımıyla ayrıca el sanatları kursu açıldı” diye konuştu.