Amerika"da her yıl Ocak ayında adına çeşitli festivaller yapılan bir Osmanlı askeri olan Hacı Ali"nin (Amerikalılar Hi Jolly diyor) müthiş serüveni ilk defa bir kitabın konusu oldu.

Yaşar Yeşil"in kaleme aldığı “Yılan Jack / Vahşi Batı"da Müslüman Kovboy” adlı kitap geçtiğimiz hafta Bengisu Yayınları arasında çıktı.

Gerek kurgusu gerekse dili açısından son derece yalın bir özelliğe sahip olan kitap, biraz hayal, biraz gerçek bir hikâye anlatıyor bize. Doğu"dan gelen gizemli bir yolcuyla, kasabanın cesur ve hızlı kovboyu Yılan Jack"in yolları, nerede biteceği belli olmayan macera dolu bir yolda kesişir. Çeteler, soygunlar ve ölümlerle dolu kasabada, kimliğini bulmaya çalışan genç kovboy, kendisini, Doğu"dan geldiğini öğrendiği esrarengiz yolcunun karşısında bulur. Bir taraftan kasabanın çeteleriyle zorlu bir mücadeleye giren Yılan Jack, diğer yandan da zihnini kemiren sorularla gizemli yolcuyu çözmeye çalışır.

Yılan Jack"in dağ başında karşılaştığı ve Doğu"dan geldiğini öğrendiği gizemli kişi Hacı Ali"den başkası değildir. Hacı Ali ise Osmanlı Sultanı Abdulmecid"in 1855 yılında savaş yardımı olarak Amerika"ya gönderdiği develerin bakıcısı olan üç kişiden biridir.

Bir zamanlar birçoğumuzun hayranlıkla izlediği kovboy filmlerindeki sert kovboylardan birinin Müslüman olduğunu düşünmek kolay kabul edebilecek bir şey değil. Bu açıdan bakıldığında kitap, konusu itibarıyla alanında bir ilk sayılabilir.

Çocukluğumuzun en canlı karakterlerinden olan kovboyları yalın ve canlı bir şekilde karakterize edebilen yazar, genç kovboyun içinde filizlenen kimlik sancılarını da yansıtmaya gayret etmiş. Daha sonra tanışacağı birinden etkilenerek sancılarını bir arayışa dönüştüren Yılan Jack"in hikâyesi herkesin keyifle okuyabileceği bir serüvene dönüşmüş.

Hacı Ali, Yılan Jack, yaşlı Tom, nalbant Will, titrek Morgan, serseri Joe ... Kitap, Western tadında müthiş bir okuma zevki veriyor insana…

İletişim: Bengisu Yayınları 0212 635 99 19