Kalıtım, yanlış beslenme, şişmanlık, yaşam tarzı, yaş, diyabet, yüksek tansiyon, bazı hastalıklar, sigara ve stres gibi faktörler, kötü kolesterolü (LDL) yükseltir, iyi kolesterolü (HDL) azaltır

Kalp damar hastalıkları riskini en iyi ortaya koyan parametrelerden biri kolesterol değerleri. Kanda fazla miktardaki kolesterolün varlığı, damar tıkanıklığını beraberinde getiriyor. Türk Kardiyoloji Derneği"nin araştırmalarına göre, Türkiye"de dokuz milyon kişinin kolesterol düzeyi sınır değerlerin üzerinde. Buna karşılık kalp sağlığını koruyan iyi kolesterol değerleri toplum olarak düşük. Türk erkeklerinin yüzde 70"inden fazlasında ve kadınların yarısında HDL kolesterol 40 mg/dl"nin altında.

Medicana International İstanbul Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Işık Erdoğan, kalp hastalıkları riskini artıran en önemli etmenlerden olan kan değerlerini ve ideal oranlara ulaşmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Kalp sağlığı için ideal kan değerleri nedir?

Büyük tansiyonun 14 veya küçük tansiyonun 9 ve üzerinde olması (140/90 mmHg) yüksek tansiyon demektir. Hipertansiyon; beyin kanaması, felç, kalp ve böbrek yetmezliği, görme kaybı gibi hastalıklara neden olabilir. 20 yaşın üzerindekilerde kan kolesterol düzeylerinin 200 mg/dl"nin, kan LDL kolesterol düzeylerinin ise 130 mg/dl"nin altında olması ve HDL kolesterol düzeylerinin de 40 mg/dl"nin üzerinde olması istenilen değerler.
Toplam kolesterol 200 mg/dl"den fazla ya da LDL kolesterol 130 mg/dl"den yüksek ya da HDL kolesterol 40 mg/dl"den düşükse kalp damar hastalıkları riski artar.

Kolesterol kontrolü ne sıklıkta yapılmalı?
Yaşın ilerlemesiyle kolesterol düzeylerinde artış görülür. Kolesterol düzeyleri, 20 yaşından itibaren orta yaşlara kadar her beş yılda bir ölçülmelidir.

Sigara kolesterolü nasıl etkiliyor?
Sigara içenlerde HDL kolesterol miktarları azalır. Düşük HDL düzeyleriyle tütünün toksik etkileri bir araya geldiğinde kalp krizi riski artar.

Kolesterol dengesini sağlamak bize ne kazandırır?
Yüksek kolesterolün kontrol altına alınmasıyla yaşam süresinin uzadığı, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin azaldığı, kalıcı sakatlıkların önlendiği kesin olarak biliniyor.