FASTFOOD, GDO, transyağları derken sağlıklı besinleri tüketmeyi unuttuğumuz şu yıllarda uzmanlar uzun yaşamanın sırrını açıkladı: Kalbinize iyi bakın! Kötü beslenmeden uzaklaşarak sağlıklı ve vücuda faydalı besinlerin tüketilmesini tavsiye eden doktorlar en önemli 5 besini sıraladı..

1-YULAF- Lifli besinler kategorisine giren yulaflar özellikle kahvaltıda sıklıkla tüketilebilir. Tansiyonu kontrol ederken, kolestrolü düzenler, azaltır. Günlük olarak yulaflı besinler tüketenlerin kolestrol oranlarının yüzde 18 daha az olduğunu belirtilirken kötü kolestrolde bu rakam yüzde 9. Yulaf şeker hastalığının ve bu sayede koroner kalp rahatsızlıklarının önüne geçiyor.

2-KIRMIZI ŞARAP- Şarapta bulunan antioksidanlar kalp ritmini ve kolestrolü düzenleyor. Günde 12ml şarap içmek vücutta aspirinin yaptığı etkiyi yapıyor, pıhtılaşmaya yardımcı olan trombositlerin sayısının artmasına katkıda bulunuyor. Damarları rahatlatan şarap böylelikle tansiyonu düşürüyor.

3-ISPANAK- Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler yüksek oranda B9 vitamini ve folik asit barındırır. B9 vitamini, kalp krizi gibi rahatsızlıklarının önüne geçerek hipertansiyonu engeller, kan dolaşımını düzene sokar.

4-BADEM- Badem ve diğer çerezler hem toplam kolestrolü düşürürüyor hem de iyi kolestrolü yukarı taşıyor. Yağların emilmesini de engelleyen bademleri tüketmek kalp krizini yüzde 35 oranında azaltıyor. Fakat kalorisi yüksek olduğu için maksimum bir avuç dolusu almak gerek.

5-SOMON- Somon ve balıklar omega-3 deposudur. Omega-3 yağları, kan dolaşımını düzene sokarak ansızın gelen kalp krizi riskini minimuma indirir. Tansiyonu azaltan omega-3 aynı zamanda damarlara büyük oranda destek olur. Hollanda"da yapılan bir araştırma kalp krizi ile balık tüketme arasında ters orantılı bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı. Günde 2 ya da 3 porsiyon balık yemek kalp krizi riskini yüzde 30 azaltır./vatan