Anne ve babanın çocuklarıyla vedalaşma süresini uzatmaması uyarısında bulunan uzmanlar, öğrencilerin okula alıştırılması konusunda öğretmenlere de önemli görevler düştüğünü ifade ediyor.

Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü'nden Pedagog Güzide Soyak, ev ortamı gibi rahat bir hayattan, kurallarla dolu okul hayatına adım atmanın her çocuk için problem teşkil ettiğini söyledi. Kız ve erkek çocuklarda eşit oranda görülen 'okul korkusu' hakkında bilgi veren Soyak, "Okul korkusu, okul çağı içindeki çocuğun okula gitmeme yönünde direnmesi, arkadaşlarını kabul etmemesi ve ağlamak gibi tepkiler geliştirmesidir. Bu korku, çocuğun eğitim alacağı ortama uyum sağlamasını engellemektedir. Çocuklar için korku, yaşama adapte olabilmenin, kaygı veren durumlarla baş edebilmenin yöntemlerinden biridir. Okul korkusu, hızlı ele alınıp gerekli müdahaleler yapıldığı takdirde çabuk atlatılabilmektedir." dedi.

Okul korkusunu yenebilmek için ebeveynlere büyük görevler düştüğünün altını çizen Soyak, özellikle anne ve babaların okula yeni başlayacak çocuklarıyla uzun uzun vedalaşmamaları gerektiğini belirtti.


Soyak, ebeveynlere yönelik uyarılarını şöyle sıraladı: "Çocuğun okula gitme ile ilgili bütün kaygıları dinlenmeli, okul ile ilgili duygu ve düşünceleri anlamaya çalışılmalıdır. Okul korkusunun çocuktan olduğu kadar okul ve öğretmen tutumlarından da kaynaklanabileceği, unutulmaması gerekir. Okula gitme ile ilgili aile bireyleri ortak tutum içinde olmalı ve çocuğun okula gitmemesine izin verilmemelidir. Her anne ve baba çocuğuna kaygılarını anladığını, bu kaygıların zamanla geçeceğini ve okulda öğrendiklerinin kendileri için de önemli olduğunu vurgulamalıdır. Ev içinde de çocuğun anne-babaya bağımlı olması azaltılmaya çalışılmalı, kendi başına bulduğu uğraşlar konusunda destek olunmalı, tek başına da oynayabileceği oyuncaklar ve oyunlar alınmalıdır. Ebeveynler, okullar başlamadan önce okul alışverişini çocuk ile birlikte yapmalıdır. Anne-baba dikkatli olmalı ve bu dönem içinde olabilecek bütün sorunlardan yayınlar vasıtası ile haberdar olmalıdır. Çünkü problemi çabuk fark etmek ve doğru müdahale etmek çözümü de çabuk getirmektedir."

Öğrencilerin okula alıştırılması konusunda öğretmenlere de önemli görevler düştüğünü ifade eden Pedagog Güzide Soyak, "Bu dönemde öğretmenlerin duyarlı olmaları gerekmektedir. Öğretileni yapamıyor olmasının çocukta kaygı uyandıracağı unutulmamalı ve öncelikli olarak öğretmek kaygısı taşınmamalıdır. Önce çocuğun sıkıntısının ne olduğu sorulmalı ve bu konuda yardım edilebileceği anlatılmalıdır. Katı tutum, bu sorunları artırmaktadır. Öğretmen, çocuğa okula gelmesi gerektiğini ve onun öğrenmesini önemsediğini anlatmalıdır." ifadelerini kullandı.Yeni Şafak