Kavaklı, "Parlak cisimlere uzun süreli bakılması var olan göz kuruluğu şikâyetlerini artırabilir. Yine uzun süre yakın mesafeden monitöre bakılması çocuklarda miyoba neden olabilir.’’ dedi.

Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, çocuklarda göz sağlığı ve ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konulara ilişkin bilgiler verdi. Bebeklerinde herhangi bir göz rahatsızlığından endişe eden anne-babaların bebeklerine mutlaka göz muayenesi yaptırmalarını tavsiye eden Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, "Herhangi bir şüphe var ise bebeğin büyümesi beklenmemelidir. Ancak sağlıklı ve gününde doğmuş bebeklerde bir yaşından önce göz tarama muayenesi gerekli değildir. Göz dibi incelemesi için kullanılan damlalar küçük bebeklerde ciddi yan etkiler yapabilir. Bu nedenle mecbur kalınmadıkça göz bebeği büyütülmez. Sağlam bebeklerde bir yaşında tarama muayenesi yapılmasını öneriyoruz." diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, 32 haftadan önce, 1500 gramdan küçük doğan ve kuvözde kalan bebeklerde göz dibi muayenesinin önemine dikkati çekti.

Göz tembelliğini ‘nedeni olmadığı halde bir gözün az görmesi hali’ olarak tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, şu bilgileri verdi: "Bazı ailelerde birden fazla kişide şaşılık ya da göz tembelliği görülür. Bu sebeple akrabalarında şaşılık, yüksek numaralı gözlük kullanımı veya göz tembelliği hikâyesi olan çocukların 6 aylıktan itibaren 6 ay aralıklarla göz muayenelerinin tekrarlanması gerekir. Çocuğun şaşılığı olmaksızın göz tembelliği olabilir. Bir gözde derin tembellik olsa bile çocuğun hiçbir davranışını değiştirmez. Ancak iyi gören göz kapatıldığında diğer gözün az gördüğü anlaşılır. Göz tembelliğinin bilinen etkili tek tedavisi sağlam gözün kapatılarak diğer gözün çalıştırılmasıdır. Diğer tedavi şekillerinin kapama tedavisine üstünlüğü yoktur. Tembelliğin nedenine, derecesi ve çocuğun yaşına bakılarak kapama saatleri ayarlanır. Günümüzde ön plana çıkmış olan nörovizyon tedavisinin kapama tedavisine üstünlüğü yoktur."