Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sofralık üzümlerde kimyasal ilaç kalıntısı bulunduğu iddialarına ilişkin olarak yurtdışına ihraç edilen tarımsal ürünlerin kalıntı yönünden sıkı bir şekilde denetimden geçirildiği, aynı şekilde alıcı ülke tarafından da ürünlerin denetimlerinin yapıldığı ve denetim sonuçlarına göre bu ürünlerin kabul edildiğini bildirdi.

Bakanlığın yazılı açıklamasında ''Avrupa'ya ihraç ettiğimiz özellikle iddialara konu olan sofralık üzümler ile ilgili olarak, 2012 yılı içerisinde hasadın ve ihracatın başladığı tarihten itibaren bugüne kadar hiçbir Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) bildirimi alınmamıştır. Dolayısıyla haberdeki iddialar doğru değildir'' ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, bir basın organında ''Greenpeace'ten Türk üzümü bombası'' başlıklı yer alan ve Greenpeace kaynak gösterilerek Almanya'daki süpermarketlerden alınan sofralık üzümlerde kimyasal ilaç kalıntısı bulunduğu iddia edilen habere açıklık getirildi.

Türkiye'de toplam 3,2 milyon tonluk taze sebze ve meyve ihracatıyla dünyanın önemli ihracatçılarından birisi olduğuna işaret edilen açıklamada, Türkiye'den yurtdışına ihraç edilen tarımsal ürünlerin kalıntı yönünden sıkı bir şekilde denetimden geçirildiği, aynı şekilde alıcı ülke tarafından da ürünlerin denetimleri yapıldığı ve denetim sonuçlarına göre bu ürünlerin kabul edildiği belirtildi.

Türkiye'nin de üyesi bulunduğu Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketici Koruma Genel Müdürlüğü (DG-SANCO) Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) kapsamında, Avrupa'ya ihraç edilen özellikle habere konu olan sofralık üzümlerle ilgili, 2012 yılı içerisinde hasadın ve ihracatın başladığı tarihten itibaren bugüne kadar hiçbir RASFF bildirimi alınmadığına dikkati çekilen açıklamada, dolayısıyla haberdeki iddiaların doğru olmadığı ifade edildi.

-''Endişe edilecek bir durum söz konusu değil''

2008 yılında ilk defa tarımsal üretimde kullanılan kimyasallar değerlendirmeye alındığı ve 2 yıllık bir çalışma sonunda AB'de yasaklı 165 bitki koruma ilacı etken maddesinin üretimi ve ithalatının durdurulduğu hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Ayrıca, hasat öncesinde sofralık üzümler gıda kontrol laboratuvarlarına gönderilerek ürünlerin kalıntı analizleri yapılmaktadır. Bakanlığımız sadece ihracata konu değil iç piyasada tüketime konu olan ürünlerde de olası bir ilaç kalıntısı sorunu yaşamamak için tüm yetiştiricilik faaliyetlerinde olduğu gibi üzüm yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı bölgelerde biyolojik ve entegre mücadele yöntemleri konusunda uygulamalı eğitimler vermekte ve bu eğitimler saha kontrolleri ile desteklenmektedir. Bu çalışmalar sonucunda 2002 yılında 55 bin ton olan pestisit kullanımı artan üretime rağmen 2009 yılında 37 bin tona düşürülmüştür.

Öte yandan habere dayanak gösterilen Greenpeace tarafından, Türkiye'den Almanya'ya ihraç edilen üzümlerde sınır değerlerin üzerinde ilaç kalıntısı bulunmadığına dair bir açıklama yapılmıştır.''

Açıklamada, Bakanlığın gıda güvenilirliğine yönelik, hem yurt içi hem de ihracatta, zirai ilaç ve diğer kimyasal kalıntılar için yaptığı takip ve kontrollerin aynı sıklık ve titizlikle devam ettiği, yurt içinde tüketilen veya ihraç edilen ürünlerde gıda güvenilirliği açısından endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığı vurgulandı.