İzmir Ticaret Borsası (İTB) üyeleri, kuru üzümde üretici ve ihracatçı açısından ’altın yıl’ yaşandığını belirtirken, bunun nedenlerinden birini de rakı firmalarının üzüm taleplerine bağladı.
Aynı zamanda üzüm ihracatçısı olan İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Meclis üyeleri Mehmet Esmer ve Tayfur Gürcan, kurumun dergisine sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. Zincircioğlu, kuru üzüm piyasasının geçen ağustos ayında açıldığını, yeni mahsulün az olacağının anlaşılmasıyla eski mahsule de talep başladığını ifade etti. Bu dönemde kilogram başına fiyatın 2.5 lira civarında olduğunu, fiyatların taleple 2.7 liraya kadar yükseldiğini aktaran Zincircioğlu, yılbaşında rakı firmalarının da ürün talep etmesiyle fiyatların 3 liraya kadar çıktığını, daha sonra da 3.6 lirayı gördüklerini kaydetti.
ÜZÜM PİYASASINA CİDDİ DESTEK 
Meclis Üyesi Mehmet Esmer de rekoltedeki azalmanın fiyat artışı olarak yansıdığına dikkat çekerk, "Üzüm fiyatlarının bir diğer yükseliş sebebi de rakı firmalarının yüksek miktarlarda alım yapması. Rakı firmaları, yaş üzümü istediği kadar alamadı. Yaş alamayınca da hammadde olarak kuru üzüme dönmek zorunda kaldı. Bu, üzüm piyasasına çok ciddi bir destek verdi. Rekoltenin de az olması nedeniyle herkes yeni sezona mutlaka stoklu girelim, diye düşündü. Üzümde talep patlaması oluştu" dedi.
RAKI SEKTÖRÜ 30-35 BİN TON ÜZÜM ALIYOR
Üreticiler olarak bu seneden memnun olduklarını anlatan Meclis Üyesi Tayfur Gürcan da, Tekel’in özelleştirilmesinden sonra Ege’den üzüm alımının da arttığına dikkat çekti. Gürcan, rakı sektörünün 30-35 bin ton üzüm aldığını ve bunun da ciddi bir rakam olduğunu belirterek, sektörün talebinin daha da artabileceğini söyledi.
Gürcan, bu yılki en büyük korkularının ise mevsim koşulları olduğunu vurgulayarak, iklimsel değişikliklerden üzümcülerin de etkileneceğini ve buna hazır olmak gerektiğini kaydetti.