Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) yapılan bir araştırma ile üzüm çekirdeğinin yumurtada kolesterolü düşürürken tavuk etinin raf ömrünü uzattığı belirlendi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ergin Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölüm olarak sonuçlandırdıkları bir araştırmanın beyaz et sektörüne önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Yaklaşık iki yıldır siyah üzüm çekirdeğini tavuk beslenmesinde kullandıklarını ve bunun yumurta ve beyaz et üzerindeki etkilerini araştırdıklarını kaydeden Öztürk, elde ettikleri sonuçların sevindirici olduğunu ifade etti.

Sağlık alanında birçok faydaları bulunan siyah üzüm çekirdeğini tavuk yemi olarak kullandıklarını belirten Öztürk, araştırmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

''Amacımız, insan sağlığı ve çevre sağlığına katkıda bulunan çalışmalar yapmaktır. Bu kapsamda da sağlık açısından birçok faydası olan siyah üzüm çekirdeğini kümes hayvanlarının gelişiminde de kullanmak istedik. Günümüzde ve gelecekte dünyanın en önemli konularından birisi güvenilir yem ve gıda teminidir. Bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmada, siyah üzüm çekirdeği tüketen tavukların bağırsaklarındaki zararlı mikroorganizmalar azalırken faydalı olan mikroorganizmaların artığını, ayrıca üzüm çekirdeğinin besin maddelerinin daha iyi bir şekilde sindirilmesini artırdığını belirledik. Antioksidan etkiye sahip olan üzüm çekirdeğinin kolesterol düşürücü özelliği ile yumurtanın kolesterolünü düşürdüğünü, aynı zamanda da beyaz etin raf ömrünü uzattığını tespit ettik.''

Üzüm çekirdeğinin hayvan beslemede doğal yeme katkı maddesi olarak kullanılabileceğine işaret eden Prof. Dr. Ergin, bu şekilde beslenen kümes hayvanlarının ve bu hayvanlardan elde edilen ürünlerin insan sağlığı açısından yararları olacağını sözlerine ekledi.

A.A.