Kırmızı etin yetişmekte olanlar için çok önemli bir besin olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yaşa, özellikle 40 yaşın üstünde, az hareket eden ve kilolu kişilerin aşırı tüketimden kaçınmasını istedi.
Kurban Bayramlarında kırmızı et tüketiminin çok arttığını ve buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarının yaşandığına hatırlatan ADÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hadi Yaşa “Sağlıklı bir yaşam için önemli olan kırmızı et, az tüketilmesi durumunda demir ve vitamin eksikliğine bağlı hastalıklara yol açar. Kırmızı et yenmesi, bebekler, gelişme çağındaki gençler ve doğurganlık çağındaki kadınlar için son derece önemlidir. Yeteri kadar et yiyemeyen kişilerde demir, B6 ve B12 vitamin eksiklikleri gelişebilir. Ancak kırmızı et doymuş yağ asitleri ve kolesterol açısından oldukça zengindir. Kalorisi de oldukça yüksektir. Bu nedenle aşırı kırmızı et tüketilmesi de bazı durumlarda yararlı olacağına zararlı olabilmektedir. Kırmızı etin az tüketilmesi kadar aşırı tüketilmesi de zararlıdır. Kırmızı etin fazla tüketilmesi; aşırı kilo almaya, kolesterol yüksekliğine, kalp ve damar hastalıklarına, tansiyon yükselmesine ve bazı karaciğer ve barsak hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca kırmızı et, sindirimi zor bir besin olduğu için, gereğinden daha fazla et tüketilmesi midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara da neden olabilir. Bu nedenle tüm gıdalarda olduğu gibi kırmızı eti de aşırıya kaçmadan ihtiyacımız oranında yemeliyiz” dedi.
“KALP V TANSİYON HASTALARI DİKATLİ OLMALI”
Yapılan araştırmalara göre özellikle ülkemizde kırmızı et tüketiminin Kurban Bayramlarında çok arttığını hatırlatan Prof. Dr. Yaşa “Aşırı tüketilen kırmızı et de zararlı olabileceğinden vatandaşlarımızın kırmızı et tüketirken bazı konularda dikkatli olması gerekir. Öncelikle tüm besinlerde olduğu gibi kırmızı etin de mutlaka temiz olması gerekir. Etin üzerindeki kan, kıl gibi maddelerin uzaklaştırılması için bol su ile yıkanması gerekir. Kırmızı et kolloesterol açısından zengindir ve kalorisi de çok yüksektir. Bu nedenle bayram süresince aşırı kırmızı et tüketilmesi kalp ve tansiyon hastaları için risklidir. Özellikle aşırı tuzlanmış kavurma ve ızgara et yenmesi tansiyon ve kalp hastaları için zararlıdır. Bu hastaların kırımızı eti aşırı tüketmemeleri ve eti fazla tuzlamamaları gerekir. Özellikle koroner kalp hastası olan, 40 yaşın üzerinde, az hareket eden, kilolu, kollesterolu ve tansiyonu yüksek erkek hastaların daha çok dikkat etmesi gerekir” ifadelerine yer verdi.
Özellikle iç yağı tüketilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Yaşa en sağlıklı et tüketiminin sebzelerle pişirilerek yöntem olduğunu, kurbanların karaciğer ve dalak gibi organlarında parazit bulunabileceğinin unutulmamasını ve sakatatların çok iyi temizlenerek tüketilmesini önerdi.