Ülkemizde hala herhangi bir ağrıyı gideren işlem olmadan lokal anesteziyle sünnetyapıldığını belirten uzmanlar, bunun ileride çocuğun psikolojisini kötü etkileyebileceğine dikkat çekti.

Okulların kapanmasıyla birlikte sünnet sezonu da açıldı. Prof. Dr. Bülent Soyupak, sünnetin mutlaka hekimler tarafından yapılması gerektiğini belirterek, işlemin çok zor olmamasına rağmen olası bir hatada düzeltilmesi güç sorunların meydana gelebileceğine dikkat çekti.

Sünnet öncesi çocuğun doğumsal anomali riskinin olup olmadığının tetkit edilmesi gerektiğini kaydeden Soyupak, sünnet yapılırken tüm risklerin göz önünde bulundurulması ve gerekiyorsa sünnetin ertelenmesi gerektiğini savundu.

Prof. Dr. Soyupak, çocuğun psikolojisinin kötü etkilenmemesi için en uygun sünnet zamanının 2 yaş öncesi ve 6 yaş sonrası olduğunu vurguladı.

Ülkemizde herhangi bir ağrıyı gideren işlem yapılmadan lokal anesteziyle sünnet yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Soyupak, şöyle devam etti:

'Düşünün o yaşta bir çocuğun elini kolunu tutuyorlar ve onun için çok önemli olan bir organına bir işlem yapılıyor. Buna dikkat etmek lazım. İleride, çocuğun psikolojisini kötü etkileyebileceği biliniyor. O yüzden çocuğun rahatlatılması, hijyenik bir ortamda, çocuğun hatırlamayacağı bir şekilde yapılması bence en doğru olan yöntemdir. Onun da farklı tipleri var. Tam bir anestezi değil ama anestezi de çok değişti. İnsanların korktuğu eski sistemler yok artık. Daha farklı, çok kolay bir şekilde, 15-20 dakikalık bir işlemde, çocuk da orada herhangi kötü bir şey hatırlamadan işlemi gerçekleştirebiliyoruz.'

Kaynak: İHA