İnsanların toplu halde yaşaması ve sosyal ilişkiler kurmaya başlamasının çevredeki mikroorganizmaların diğer bireylere aktarmasını da kaçınılmaz olarak beraberinde getirdiğine işaret eden BSK ANKA Aydın Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Barçın Öztürk, “Sosyal ilişkiler, öpüşme ve tokalaşma ile damlacık enfeksiyonu olarak adlandırılan hastalıkların yanı sıra, boğaz – burun sekresyonlarının özellikle öpüşme sırasındaki bulaşmasına bağlı sistemik hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Damlacık yolu ile bulaşan hastalıklar; öksürük , aksırık ile havaya saçılan ve enfeksiyöz ajan içeren damlacıkların, duyarlı kişilerin solunum yoluna ulaşması ile gelişir” dedi.
Bilinenin aksine Hepatit B, Hepatit C ve AIDS gibi hastalık etkenlerinin tükrükte bulunabilmekle birlikte, çok düşük miktarlarda bulunduklarından bu yolla bulaşmadıklarına değinen Dr. Öztürk, “Travmatik olmayan yani kanla temasın söz konusu olmadığı öpüşmeler, sosyal öpüşmeler ve tokalaşma bu hastalıklar için bulaştırıcı değildir. Enfeksiyon etkenlerinin pek çoğunun giriş bölgesinin boğaz- burun olduğu, etkenin ve hastalığın özelliğine göre burada kısa yada uzun bir çoğalma süreci geçirdikleri göz önünde bulundurulduğunda, öpüşmenin ve yakın sosyal temasın çok sayıda etkenin bulaşmasında önemli bir rol oynadığı açıktır. Bu nedenle özellikle kış aylarında enfeksiyon bulguları olan kişilerle öpüşmekten ve yakın sosyal temastan kaçınılması ve kalp hastaları, küçük bebekler, bağışıklık sistemi baskılanmış kanser hastaları ve önemli ameliyat geçirmiş kişilerin nekahat döneminde tümüyle sınırlı sosyal temasta bulunmaları kuvvetle önerilmektedir” diye konuştu.
Türkiye"nin içerisinde bulunduğu siyasal hareketlilikte başkan adayları ve siyasilerin sıkça gerçekleştirdikleri tokalaşma ve öpüşme gibi faaliyetleriyle risk altında bulunduklarının altını çizen Dr. Öztürk; öpüşme ve solunum yolu ile sık bulaşan hastalıklar arasında soğuk algınlığı, grip, SARS ( Ani gelişen ağır solunum yetmezliği), pnömoni, grup A beta hemolitik streptokok enfeksiyonları, çocukluk çağı hastalıkları (kızamık, kabakulak, suçiçeği, boğmaca, difteri gibi), menenjit, enfeksiyöz mononükleoz (Öpüşme hastalığı), tüberküloz, herpes (uçuk) gibi rahatsızlıkların bulunduğunu sözlerine ekledi.