Aydın Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi hekimi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Erdoğan Kılıç, hamilelikte beslenme kadar egzersizin önemli olduğunu belirtti. Spor yapan ve aşırı kilosu olmayan bayanların daha sağlıklı ve rahat doğum yapabildiğini belirten Uzman Dr. Erdoğan Kılıç, hamile kadınların dikkatli davranmasını ancak günlük hayatlarına da devam etmelerini önerdi.
Her konuda olduğu gibi hamilelik ve doğum konusunda yanlış veya yetersiz bilgilerin anne adaylarını gereğinden fazla tedirgin ettiğini ifade eden Kılıç, özellikle ilk gebeliği olan kadınlara kontrol sırasında doğum öncesi bakım ve doğum hakkında bilgi verip, gereksiz kaygıların ortadan kaldırılmasının, annenin kendine olan güven duygusunun artmasını sağladığını açıkladı. Gebelikte ilk kontrolün ilk 3 ay içerisinde yapılması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Erdoğan Kılıç "Daha önce gebeliğinde sorun yaşamış kadınların yeni gebeliklerinde de benzer sorunları olabilir. Annenin çok genç veya ileri yaşta olması, çok sık doğum yapması veya tıbbı bir hastalığının olması hem kendi sağlığı hem de bebek sağlığı açısından risk oluşturur. Ayrıca doğum sayısı arttıkça gebeliklerin kolaylaştığı doğru değildir. Bu gebelikleri biz 'riskli gebelik' olarak değerlendiriyoruz" dedi.
"EGZERSİZ ÇOK ÖNEMLİ"
Hamilelikte beslenme kadar egzersize de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kılıç "Anne sağlıksız beslenirse en başta demir eksikliğine bağlı kansızlık (anemi) olmak üzere çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Gebelikte ortalama her ay 1 kilogram alınmalıdır. Özellikle ilk 3 ay bittikten sonra kilo artışı hızlanabilir. Anne adaylarının çoğu kilo almaktan korkup kendini kısıtlayabiliyor. Bu kesinlikle yapılmamalı. Gebelik döneminde mutlaka bol miktarda süt, peynir, yoğurt, her çeşit meyve ve sebze, kırmızı ve beyaz et, özellikle balık mutlaka tüketilmelidir. Hamur işi yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Gebelikte bunaltı ve kusma, annenin dengeli beslenmesini önleyebilir. Eğer gebe bunaltı ve kusma nedeniyle kilo kaybediyorsa mutlaka doktora başvurmalıdır. Ayrıca hamilelere susamayı beklemeden de su içmelerini öneriyoruz" dedi. (iha)