Çanakkale'de 40 yıldır çilingirlik yapan Raci Öngen, hırsızlığa karşı alınması gereken önlemleri ve işin ''Püf'' noktalarını değerlendirdiği, az para vererek kapı yaptırılmaması gerektiğini belirterek, ucuz kapıların çelik değil, ''Teneke'' olduğunu söyledi.
 
Kapıların montajının da çok önemli olduğunu dile getiren Öngen, ''Ne kadar para verirseniz, karşılığında da o kadar kaliteli mal sahibi oluyorsunuz. Çelik kapı taktırırken paradan kaçınmamak ve mümkünse kaliteli malzemelerin tercih edilmesi gerekiyor'' dedi.
 
Öngen, hırsızın işini zorlaştırmak amacıyla öncelikle komşuya ya da bakkala giderken dahi kapı üzerinde bulunan tüm kilitlerin kapatılması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
 
''Kapının montajı sırasında, işçilikten kaçınılmaması ve yan kasa içinin betonla doldurulması gerekiyor. Kapı üzerindeki kilitlerin ön kısmını saklayan muhafazaların ve göbeklerin de mutlaka taktırılması önemli. Çünkü böyle bir durumda kapıyı açmak isteyen hırsız zorlanacaktır. Ayrıca, kapıdaki tüm kilitlerin kapatılması halinde ise hırsız kapıyı kırmak zorunda kalacaktır. Kapıyı çekerek dışarı çıktığınız zaman o kapı yarı yarıya açık demektir. Ayrıca, vatandaşların da duyarlı olması gerekiyor. Vatandaşlar, bu tür durumlarda güvenlik güçlerine haber vermelidir. Kalite ve kullanılacak malzemeler sonuçta hırsızlardan korunmak isteyen vatandaşlar içindir. Hırsızlardan korunmak isteyen vatandaşlar, tüm güvenlik önlemlerini almalıdır ve bu konuda bütçelerine göre masraftan kaçınmamalıdır.''
 
HER BÜTÇEYE GÖRE MALZEME VAR
 
Çilingir ustası Raci Öngen, kapılarda kullanılan kilit ve diğer malzemelerin her fiyata göre bulunduğunu ve bu nedenle vatandaşların bütçelerine uygun malzeme alabileceklerini belirtti.
 
Hiçbir şekilde kopyalanamayan kilitlerden, gümüş ve nikel karışımı kilit göbeklerine kadar pek çok alternatif malzeme seçeneği bulunduğunu ifade eden ''(Bana hırsız gelmez, bana bir şey olmaz) demeyin. Eğer kilitleriniz eskiyse, bunları ihmal etmeden değiştirin. Çünkü hırsız piyango gibidir, kime ve ne zaman geleceği hiç belli olmaz''Öngen, diye konuştu.