Özellikle ilk kez siyasete atılan isimlerin yaşadıkları hayal kırıklığı ve üzüntüye dikkat çeken uzmanlar, yerel seçim kaybeden adaylara önemli tavsiyelerde bulundular.

Psikolog Serap Duygulu, yaptığı açıklamada, seçimi kaybeden siyasileri zor bir sürecin beklediğini ifade ederek, seçim sonuçlarını takip eden birkaç hafta içinde bu kişiler üzerindeki psikolojik baskının artacağı uyarısında bulundu.

''Seçimi kaybeden bazı adaylar, tıpkı üniversite sınavını kazanamayan öğrenciler gibi ailesi ve yakın çevresine karşı mahcup duruma düşüyor'' görüşünü savunan Duygulu, özellikle ilk kez siyasete atılanların ''artık insanların yüzüne nasıl bakabilirim'' gibi bir duyguya kapılmamalarını istedi.

Seçim sürecinde yaşanan stresli propaganda döneminin birçok adayın ruhsal yapısını etkilediğini, bu süreç içinde yaşanan sıkıntıların sonunda istediği sonuca ulaşamayanların büyük bir hayal kırıklığı ile karşı karşıya kalabileceğini aktaran Duygulu, ''Kaybeden adaylar mutlaka bir duygu karmaşası yaşar. Birçokları 'Seçimi kazanamadım, bana güvenenleri hayal kırıklığına uğrattım. Bu kadar masraf yaptım, günlerce yoruldum. Demek ki değmezmiş. Bu insanlara güvenmekle hata ettim' gibi düşüncelere kapılır'' dedi.

Kimilerinin ise başarısızlığı kariyerlerinde önemli bir leke olarak görebileceğini dile getiren Duygulu, sözlerine şöyle devam etti: ''Seçimi kaybettiğini öğrenen birçok adayın bir süre evlerine kapandığını veya yaşadıkları bölgeden bir süre uzak kalmayı tercih ettiklerini gözlemliyoruz. Bu kişilerin birçoğu, başta ailesi ve yakın çevresine karşı mahcup olma duygusu yaşıyor. Bu ruh hali yavaş yavaş yerini güven bunalımına bırakabiliyor.
İçine düştükleri sıkıntılı dönemleri aşamayanlar, mutlaka bir psikologdan destek almalı. Özellikle kendine güven sorunu yaşayan adaylar, bu duygu ve düşüncelerden 1-2 ay içinde kurtulmazsa sorun kalıcı hale gelebilir.''

'Kaybedenlerin milletvekili seçilme şansı var'

Seçim sonuçlarının adaylar açısından olumsuz olsa bile ortaya çıkan durumdan gereken derslerin çıkarılması çağrısında bulunan Duygulu, şu önerilerde bulundu: ''Adaylar yaşadıkları tecrübe ile siyasete devam etme kararı alırsa, bir sonraki seçim dönemine daha aktif ve donanımlı olarak hazırlanmayı amaçlamalı. Dikkat edilirse hiçbir siyasetçi girdiği ilk seçimleri kazanarak zirveye ulaşmamıştır. Özellikle liderlerin yaşam öykülerine baktığımızda çok zorlu siyasi geçmişler görüyoruz. Dolayısıyla ilk kez seçime katılmış adayların kazanamamış olmaları, demoralize olmadan yollarına devam edebilmeleri, gelecekteki siyasi kariyerleri açısından ciddi önem taşımaktadır. Sonuçları bir felaket ya da kaybedilmiş bir yarış olarak görmek yerine gelecekteki siyasi kariyerleri ve hayatları için bir eğitim dönemi olarak düşünmekte fayda var.''

Birçok adayın seçimi kaybetmesindeki en önemli nedenin mensup olduğu siyasi partinin görüş ve düşüncelerinden kaynaklandığını hatırlatan Duygulu, sandıktan çıkan sonuçlarda başarısız olmalarına rağmen bulundukları bölgede partilerinin oyunu artıran birçok adayın, yaklaşan genel seçimlerde milletvekili adayı olarak seçilme şansının yüksel olduğunu sözlerine ekledi.

HABER 7