Ukrayna Bağımsız Siyasi Araştırmalar Merkezi uzmanı Yuliya Tişçenko, Rusya’nın, Kırım’da seçimlere katılım oranı ile ilgili bilgileri seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından açıklayacağını bildirdiğini ifade etti.

“Yüzde 42,4 oranındaki seçmenlere ilişkin son bilgi dün akşam yayımlandı. Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği yerlerde ise, özellikle Akmescit bölgesinde hayli düşük katılım kaydedildi.” diyen Tişçenko, seçim bölgelerinden birinde sadece yüzde 9’luk katılım oranının kaydedildiğini bildirdi.

Uluslararası gözlemcilerin bulunmadığı durumda istenilen rakamın gösterilebileceğini belirten uzman, seçim bölgelerinden birinde Baden-Baden’li turistlerin “gözlemcilik” yaptığını anlatarak, “Onları otobüslerle getirdiler. Bu turistler Batı’nın böyle bir demokratik seçim sürecini kıskanabileceğini söylediler” dedi.

Bunun yanı sıra seçim sonuçlarının Kırım Tatarlarının durumunu etkilemeyeceği fikrini ifade eden Tişçenko, Kırım Tatar halkı ve Kırım Tatar Milli Meclisi’ne baskının hafiflemeyeceği kanaatinde olduğunu belirtti.

Bilindiği gibi Rusya’da 18 Eylül tarihinde Devlet Duması seçimleri gerçekleştirildi.

Daha önce Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatarlarının Kırım’daki yasa dışı seçimleri boykot ettiğini bildirerek seçimlere katılmayanlara teşekkür etti. Kırım Tatarlarının seçimleri boykot ettiğini Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov da kaydetti.

Dünyanın çoğu ülkesi Rusya’nın Kırım’da düzenlediği seçimlere gözlemci göndermeyi reddetti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu ya da daha çok bilinen adıyla Venedik Komisyonu da işgal edilen yarımadadaki seçimleri gözlemlemeyi reddetti.
 
Ukrayna, Rusya’nın Ukrayna toprağında düzenlediği seçimleri kınayarak dünyadaki ülkelere, Kırım’ın işgalini tanımama politikasını sürdürerek seçimlerin sonuçlarını tanımama çağrısı yaptı.

QHA