61. hükümetin ilk "ulusa sesleniş" konuşmasını yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, terörle mücadele, yeni anayasa ve ekonomiyle ilgili önemli mesajlar verdi. Erdoğan'ın mesajları şöyle:
 
BU ANAYASAYLA OLMAZ: En büyük görevimiz bugünün ihtiyaçlarına cevap veren, eksikliklerinden arındırılmış, demokratik ve özgürlükçü yeni bir anayasa hazırlamak. Yeni anayasa hiç şüphe yok ki milletimizin değişim iradesi ve demokratik beklentileriyle uyumlu, Türkiye'nin ve dünyanın gerçeklerini yansıtan gerçekçi, geçmiş dönemlerin demokratik ayıplarından arındırılmış, dışlayıcı değil kapsayıcı, ötekileştirici değil kucaklayıcı, ayrıştırıcı değil bütünleştirici, baskıcı değil özgürleştirici, bireyi ve onun haklarını esas alan, milli birliğimizi ve ortak değerlerimizi koruyan, toplumsal çeşitliliği zenginlik kabul eden, tek sesliliği değil, çoğulculuğu öne çıkaran bir anayasa olacaktır.
 
TAŞERONLAR DEVREDE: Türkiye'nin büyümesini, gelişmesini, bölgesinde güçlü bir ülke olmasını çekemeyen güçler, bunu engellemek için devreye giriyor veya taşeronlarını devreye sokuyor. Terör, Türkiye'nin büyümesine kastetmektedir.
 
AÇILIM RESTORASYON PROJESİ: 74 milyon vatandaşımızın hakkını hukukunu koruyarak büyük bir restorasyon projesini hayata geçiriyor; ülkemizin birliğini pekiştirecek adımları bir bir atıyoruz. Terörden medet umanlar, kandan ve kinden beslenenler, kardeşliği hedef alanlar hiçbir şekilde sonuç alamayacaklarını bilmelidir.
 
90'LARA DÖNÜŞ, ÖZGÜRLÜKLERDEN TAVİZ YOK: Başta Silvan'da yaşananlar olmak üzere bu elim hadiseleri bütün boyutlarıyla inceliyoruz, soruşturuyoruz. Oluşan yeni şartları ilgili bütün kurumlarımızla birlikte kapsamlı olarak değerlendiriyoruz. Yeni stratejileri, yeni yöntemleri hayata geçirerek, terörle mücadeleyi hiçbir zaafa izin vermeden sürdüreceğiz. Altını çizerek ifade ediyorum; biz, geçmişte yapılan hataların tekrarlanmasına izin vermeyecek, demokrasi, özgürlük, güvenlik dengesinden asla ve asla taviz vermeyeceğiz.
 
İLK MESAJ BAŞSAĞLIĞI
Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanvekili Orgeneral Özel'e gönderdiği ilk mesajda, bir askerin şehit olması dolayısıyla üzüntülerini bildirdi. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Hakkâri'de teröristlerin saldırısı sonucu bir askerimizin şehit olması nedeniyle Genelkurmay Başkanvekili Orgeneral Sayın Necdet Özel'e bir başsağlığı telgrafı göndererek üzüntülerini bildirmiştir" dedi.