TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclis açıldıktan sonra Anayasa değişikliği konusunda partiler arası bir uzlaşma için girişimde bulunacağını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde vefat eden eski CHP milletvekili Mustafa Şükrü Koç için TBMM'de bir tören düzenlendi. Törene, Koç'un ailesi ve yakınları ile TBMM Başkanı Toptan, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, CHP Milletvekili Haluk Koç'un aralarında bulunduğu bazı milletvekilleri katıldı.


Toptan, törenin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, 'MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Anayasa değişikliğiyle ilgili bir teklifi var. Bu konuda Meclis'te bir uzlaşma sağlanabilir mi?' sorusu üzerine Toptan, kendisinin de Anayasa değişikliğiyle ilgili bir açıklaması olduğunu hatırlatarak, “Sayın Bahçeli onu teyit ediyor ama benim hedeflediğim daha geniş kapsamlı bir Anayasa değişikliği. Onun içerisinde neler olabilir? O, zaman içerisinde ortaya konan görüşler, öneriler ve talepler doğrultusunda değerlendirilebilir. Benim zaman içerisinde, sadece bu konuyla ilgili değil, uzlaşma adına girişimlerim olabilir” diye konuştu.

'Ne zaman başlayacak bu uzlaşma girişimleri?' sorusuna Toptan, “Meclis 1 Ekim'de açılıyor” karşılığını verdi.


Bir gazetecinin, '1 Ekim bayrama denk geliyor. Yine de açılacak mı?' yönündeki sorusu üzerine Toptan, şunları kaydetti:


“Anayasa'ya göre TBMM çağrı olmaksızın 1 Ekim'de toplanır. Bu nedenle biz 1 Ekim 2008 günü TBMM'yi toplayacağız. O gün gündemde benim kısa bir açış konuşmam olur. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir konuşması olur. Ondan sonraki gün bayram olduğu için, resmi tatil olduğu için zorunlu olarak tatile gireriz. Ve takip eden 7 Ekim Salı günü TBMM olağan çalışmalarına devam eder. Ayrıca Meclis açıldığında resepsiyonda yapılacak.”

TBMM Başkanı Toptan, 'CHP'nin herhangi bir Anayasa değişikliği oluşumunda kesinlikle yer almayacaklarını açıkladı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' şeklindeki soruya ise, “Ortaya konulmuş bir tutum yok. O nedenle CHP'nin 'ne gelirse gelsin karşı çıkarız' diye bir tutumda olmaz. Şimdiye kadar da olmadı. Geçen dönem hatırlayacak olursanız AB'ye uyum adına çıkarılan 7 paket CHP'nin büyük desteğiyle çıkarılmıştır. O nedenle şimdiden önyargılı hiçbir parti için olmamak lazım” yanıtını verdi.