Gerilim siyasetinin yeni anayasa çalışmalarını engelleyeceğini belirten STK'lar, partilere 'Kırmızı çizgileri bir kenara bırakıp Meclis'te uzlaşın' çağrısı yaptı.
 
YSK'nın, KCK sanığı Hatip Dicle'nin vekilliğini düşürmesinin ardından Ergenekon sanıkları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi, siyasetin sinir uçlarına dokundu. Ancak, toplum, bu kaos ortamının darbe anayasasından kurtulmak için bir şans oluşturduğunu ifade etti.
 
KIRMIZI ÇİZGİLERDEN VAZGEÇİN
 
MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, demokratik ve modern bir seçim sonucunda halkın yüzde 96'sının temsil edildiği bir Meclis'te temel sorunların çözümüne yönelik bir uzlaşma ortamının sağlanacağını ümit ettiklerini söyledi. Son gelişmeler nedeniyle siyasi ortamın kaotik bir hal aldığını belirten Vardan, "Yeni anayasa çalışmalarının bir an önce bütün bu sorunları çözme noktasından başlamasını ve uzlaşma ortamının tesis edilmesini ümit ediyoruz" dedi. Vardan, muhalefet partilerinin, seçim bildirgelerinde yeni anayasayla ilgili çalışacaklarına dair görüşleri olduğunu belirterek, "Şimdi tümü Meclis'te olduğuna göre sözlerini tutma zamanıdır" diye konuştu. Muhalefetin seçimden önce söyledikleriyle bugün yaptıklarının çeliştiğini söyleyen Vardan, "Muhalefetin çeşitli şartlar ya da çizgiler ileri sürerek süreci sekteye uğratmaları kabul edilir bir yaklaşım olamaz. CHP benim kırmızı çizgim şu, MHP benimkisi şu, BDP de bu derse bu iş olmaz. Onun kırmızı çizgisi, diğerinin yeşil çizgisiyle olmaz. Tüm partilerin tamamen önyargısız bakmaları lazım... Yeni anayasanın asgari müştereklerde ve vatandaşların haklarını koruyacak şekilde az ve öz maddelerden olması lazım" dedi.
 
YENİ ANAYASA İHTİYAÇ
 
Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, anayasayı değiştirmek istemeyenlerin kaosu tırmandırdığını ifade ederek, "Muhalefet partilerinin meydanlarda verdiği anayasa sözlerini biliyoruz. Şimdi söyledikleri çizgilerle aslında kısmi bir anayasa değişikliği istediklerini anlıyoruz. Anayasayı değiştirmek istemeyen mihraklar kaosu tırmandırıyor. YSK ile muhalefetin tavrı örtüşüyor. Ortak amaç kaosu tırmandırmak. Meclisin meşruiyetine gölge düşürmek... Başbakan'a saldırılar, Diyarbakır'da CHP mitingine BDP desteği, MHP'ye verilen destek, YSK kararı, 12 teröristin vurulup cesetlerinin şehirlere atılması meclisin meşruiyetini ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerdir. Üstü örtülü mutabakat yapan bu çevrelerin tek amacı budur. Tıkamaya devam edecekler. Kurucu Meclis tek çözümdür. Bunun için de halka gitmek lazım. Tutuklu milletvekili sorunu yeni bir Anayasa'ya ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Bu bir uzlaşma fırsatı olabilir" diye konuştu.
 
SADECE BDP VE PKK İLE OLMAZ
 
TESEV'in 2010-2011 yılında hazırladığı yayınlarının ve araştırma bulgularının tartışmaya açıldığı "Geçiş Sürecinde Türkiye: Toplum, Siyaset, Yargı ve Medya" konferansında konuşan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Kürt sorununun çözümü konusunda önemli bir aşamaya gelindiğini belirterek, sorunun çözümünde sadece BDP ve PKK'nın temel alınmasının çözümünü engelleyeceğini söyledi. Ensarioğlu, "Son 10 yılar Kürt sorununun çözümünde önemli aşamalar kaydedildi. 10 yıl önce var olan bir problem bu gün yok. Bugün farklı sorunlar mevcut bunların halledilmesi gerekiyor. Yoksa bir 10 yıl sonrada farklı problemlerle uğraşmak zorunda kalacağız" şeklinde konuştu. Çözüme demokratik yollardan ulaşılması gerektiğinin altını çizen Ensarioğlu, BDP'nin her kışkırtmaya rağmen, sokaktan ve şiddetten uzak kalarak sivil siyaset içinde problemin çözümüne katkı sağlaması gerektiğini vurguladı. DTK Başkanı Ahmet Türk'ün 'Halkımızı şiddet içine çekmek istiyorlar' sözüne katıldığını da ifade eden Ensarioğlu, şöyle konuştu: "Siyasetin dışındaki bütün çözümler, felakettir. Bunun için güven sağlamamız gerek."
 
SORUNU AKİL ADAMLAR ÇÖZER
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise çözüm süreci içersinde siyasi otorite olarak AK Parti'nin artık somut adımlar atması gerektiğine değindi. Tanrıkulu, 9 yıldır iktidarda olan ve yeni dönemde de oylarını artırarak meclise giren AK Parti'nin devletin ideolojik aygıtlarından şikâyet edemeyeceğini ifade etti. Tanrıkulu, tüm parti adaylarının yer aldığı bir 'Akil Adamlar Komisyonu' oluşturularak meclisin açılmadan önce ön çalışma yapılabileceği tavsiyesinde bulundu.
 
KONU MHP İLE DE GÖRÜŞÜLMELİ
 
BDP'nin desteklediği Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ise rapordaki bulguları tek tek değerlendirdi ve çözüme yaklaştıran tespitler olduğunu söyledi. Raporun, Kürt meselesinin çözümüne katkı sağlayacak önemli bir araç olacağına işaret eden Tuğluk, konuyla ilgili MHP ile de görüşülmesi gerektiğini kaydetti. Tuğluk, "Kürt sorunun şiddetten arındırılması için yeni sivil bir anayasa kapsamında ele alınması gerekmektedir" dedi.
 
Vekiller Meclis'te yerlerini almalı
 
Seçim sonrası yeni parlamentonun oluşmasını tehlikeye düşüren yasal düzenlemeler karşısında çözüm üretilmesi yönünde ilk açıklama TÜSİAD'dan geldi. Açıklamada seçimler sonrasında yaşanan olayların, yeni anayasayı yapması beklenen parlamentonun sağlıklı çalışmasını ve arzulanan diyalog ortamını engellediğine dikkat çekildi. Açıklamada "Yapıcı bir siyasi diyalog atmosferinde tüm siyasi partilerin seçmenden aldıkları temsil yetkisinin gereği olarak parlamentodaki yerlerini alması, yeni parlamentonun karşılaşılan güncel soruna çözüm bulmayı ilk gündem maddesi olarak belirlemesi gerekiyor" denildi.
yenişafak