Popular Science dergisinde yer alan habere göre, Mars'a ve diğer gezegenlere giden astronotların her türlü tıbbi problemine çözüm bulmak için geliştirilen zenginleştirilmiş gerçeklik sistemi sayesinde astronotlar, dünyadaki doktorlar sayesinde sağlıklarına kavuşacak.

"Bilgisayar Destekli Tıbbi Teşhis ve Cerrahi Sistemi (CAMDASS)" olarak isimlendirilen sistem, doktorun kullanacağı bir başlık ve üç boyutlu yönlendirme sisteminden meydana geliyor. Şu anda uzay istasyonunda bulunan ultrason cihazı ile birlikte uyumlu olarak çalışabilen sistemin ileride daha da genişletilmesi düşünülüyor.

Uzun süren uzay yolculuklarında, sağlıkla ilgili problem çıktığında müdahale edebilmesi için doktor bulundurulması gerekiyor. Ancak uzaydaki fazladan bir personelin maliyeti oldukça yüksek oluyor. Bu nedenle, sistem uzay istasyonundan stereo görüş sağlayan başlık ve kızılötesi kamera ile takip edilen yönlendirme aleti sayesinde doktorların dünyadan ayrılmadan astronotları tedavi etmesine imkan tanıyacak.

Hastanın vücuduna yerleştirilen kılavuz işaretleri sisteme hasta olan bölgeyi tanıtıyor, daha sonra bu bölge doktorun önündeki mankenin üzerinde belirleniyor. Doktor elindeki aleti hareket ettirdiğinde kaydedilen hareket uzayda bulunan hasta üstünde tekrarlanıyor.

Benzer şekilde, Avrupa Uzay Ajansı'nın geliştirdiği bu cihaz Mars'a gitmeden önce de faydalı olabilir. Gelişmekte olan ülkelerde ya da Antarktika araştırma istasyonu gibi uzak yerlerde teşhislerin kolaylaştırılmasına yardım edebilir.