Türkiye, kara paranın aklanmasının önlenmesinde Ürdün ile işbirliği yapacak...
İmar Bankası"na el konulmasının ardından yurtdışına kaçan ve Ürdün"de şirketler kuran Uzanlar"ın da bu anlaşma ile MASAK tarafından köşeye sıkıştırılması planlanıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ile Ürdün Haşimi Krallığı Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanı ile Mücadele Birimi arasında imzalanan Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanı ile İlgili Finansal İstihbarat Değişiminde İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı ve Resmi Gazete"nin dünkü sayısında yayımlandı.

Mutabakat muhtırası uyarınca, MASAK ile Ürdün Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanı ile Mücadele Birimi, işbirliği ve karşılıklı menfaat anlayışı içerisinde, mütekabiliyet esasına dayalı olarak ve her bir yetkili makamın ulusal mevzuatı çerçevesinde, kara para aklama, terörizmin finansmanı ve ilgili suç faaliyeti konusunda bilgi değişimini kolaylaştıracak. Her iki kurum, kara para aklama, terörizmin finansmanı ve ilgili suç faaliyetine karıştığından şüphe edilen kişilerin analiz, inceleme ve soruşturmasına yardımcı olabilecek bilgiyi, talep üzerine birbirlerine sağlayarak işbirliği yapacak. Bu işbirliği ve bilgi değişimi, her iki kurumun ulusal yasal sistemlerine uygun olarak yapılacak. Her bir talep, ulusal mevzuatın izin verdiği ölçüde gerekçelendirilecek ve konuyla ilgili gerekli bilgiler verilecek. Elde edilen bilgi, bilgiyi veren kurumdan önceden izin alınmaksızın üçüncü bir tarafa verilmeyecek, idari, soruşturma veya kovuşturma amaçlı olarak kullanılmayacak.

Uzanlar"a uzanır mı?

Her iki kurum, elde edilen herhangi bir bilgi veya belgeyi, bilgiyi veren kurumdan önceden izin almaksızın muhtıradaki amaçlar dışında kullanılmasına veya açıklanmasına izin vermeyecek. Aklama suçunun öncül suçları ile kara para aklama ve terörizmin finansmanı suçlarında herhangi bir değişiklik olduğunda, durum derhal diğer karşı kuruma bildirilecek. Mutabakat muhtırasının uygulanmasından elde edilen bilgiler gizli olacak. Bilgi, bilgiyi alan kurumun kendi kaynaklarından elde ettiği benzer bilgi için ulusal mevzuatının şart koştuğu gizlilik içerisinde korunacak ve resmi gizliliğe tabi olacak.

Söz konusu anlaşma yurtdışına kaçtıktan sonra Ürdün"de olduklarına dair tahminler yapılan Uzanlar"ı da sıkıştıracak ögeler barındırıyor.

Kemal Uzan ve Hakan Uzan yurtdışına çıktıktan sonra Ürdün"de bazı şirketlere ortak oldukları tespit edilmişti.

Uzanlar"a yakın kişiler tarafından kurulan bu paravan şirketler aracılığıyla Uzanlar"ın işlerini yürüttükleri tahmin ediliyor. İmar Bankası"na el konulması sürecinde hem Hakan Uzan hem de Cem Uzan"ın Ürdün vatandaşlığına geçtikleri de tespit edilmişti.