Türkiye’ye milyarlarca dolarlık tazminat davası açan Uzanları “Sülük” olarak nitelendiren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, o dönemde kendisinin bile tehdit edildiğini söyledi.
 
Bir grup gazeteci ile sohbet toplantısı yapan Bakan Yıldız, Uzan davalarının perde arkasını anlattı. Yıldız, ilk defa Uzanlarla ilgili konuştu ve “Bugüne kadar konuştuğumuz her şeyi mahkemede kullandıkları için sustuk” dedi.
 
Başbakan Erdoğan’ın enerji danışmanlığını sürdürdüğü 2003 yılında Uzanlarla gerçekleştirdiği görüşmeleri paylaşan Yıldız, şunları söyledi: “Şirketlerine el konulmadan önceki süreçte benimle görüşmek istediler. Görüşmede tehdit geldi çok kibar şekilde. ‘Yaşınız genç, her türlü konuya girmeyin’ gibi bir şey söylendi. Ben de ‘Bizim nezaketimiz sizi aldatmasın’ dedim.”
 
EL KOYMAYI DEMİREL İMZALAMADI
Bakan Yıldız, Uzan Ailesinin sahteciliğe 1993 yılında başladığına dikkat çekerken, 1995 yılındaki ilk el koyma işlemine dönemin Cumhurbaşkanı Demirel’in imza atmayarak karşı çıktığını ifade etti. Türkiye’nin imzalarıyla bu işin arkasında duran Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’a çok şey borçlu olduğunu ifade eden Yıldız, Uzanların iş adamından milletvekiline kadar herkese şantaj yaptığını dile getirdi.
 
5 DAVAYI BİRDEN KAZANDIK
Uzanlara yönelik 230 milyar dolarlık 5 tahkim davasını kazandıklarını ve bu davalardan 30 milyon dolar tazminat kazandıklarını belirten Yıldız, “Bu adamların Fransa’da eğlenmesi poz vermesi ağrıma gidiyor. Bunlar benim vatandaşımın parası. Bakanlığım Uzan davalarından 30 milyon dolar tazminat kazandı. Son kuruşuna kadar alacağız inşallah. O arkadaşın eğlence paralarından bile alırız. 30 milyon dolar vatandaşın parası. O vatandaşın parası ile eğleniyor” dedi.
 
Uzanlar 10.1 milyar dolar tazminat talep ediyordu
Uzanların hükümet aleyhine açtığı 10.1 milyar dolarlık Libananco davasında Türkiye haklı bulunmuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız davayı ‘uluslararası soygun’ olarak değerlendirmişti. Uzanların Güney Kıbrıs Rum kesimi merkezli şirketi Libananco’nun el konulan Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle açtığı 10.1 milyar dolar tutarındaki tahkim davasında karar Türkiye lehine çıkmıştı. Yıldız, davanın daha giriş kısmında reddedilmesinin çok olumlu olduğunu da ifade etti.
 
ABD, RUM VE İSRAİL’E:
Kararlılığımızı test etmeyin
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail’in ABD’li petrol şirketi Noble ile birlikte petrol aramasını da değerlendiren Bakan Yıldız, şunları kaydetti: “Özel sektör daha az riskli yatırımları tercih eder. Statüsü, adresi belirlenmemiş bir alanda niye arama yapsın. Giderim imarı olan bir yerde arama yaparım. Sözlerimizin Noble tarafından da takip edildiğine inanıyorum. Bizim bu tür kararlılıklarımız test edilmesin. Enerji sektörü siyasetten arındırılmış değildir. Şu anki olumsuz hava, bu ülke ile yapılacak enerji projelerine yansır. Bunun yansımaları mutlaka olacaktır.”
 
Türkiye’nin geliri kadar istediler
Bakan Yıldız, Uzanlar tarafından açılan 5 davada talep edilen toplam tutarın 230 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “2003 yılında 230-235 milyar dolar gayri safi milli hasıla vardı. Vatandaşımız başına yaklaşık 3 bin dolarlık gelir talep ettiler. Sahtecilik ifadesi benim ifadem değil, özellikle Polonya’da görülen iki davada hileli evrak kullanmakla ve sahtecilik yapmakla alakalı, suiistimal yapmakla ilgili resmi belgeler oluştu. Bu kişi başına düşen milli gelirin tamamını isteyen, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin uluslararası en büyük davasıdır.”
 
Türkiye