Cem Uzan’ın Türkiye aleyhine açtığı 10.1 milyar dolarlık Libananco davasını kazanan Enerji Bakanlığı avukatı Aydın Coşar, dava sürecinde yaşananları anlattı. İstanbul’da çok gizli odada korunan deliller 3 defa çalınmak istenmiş.
 
Enerji Bakanlığı’nın avukatı Aydın Coşar, Cem Uzan’ın Türkiye aleyhine açtığı 10.1milyar dolarlık Libananco dava 
sürecinde yaşananları anlattı. Bu süreçte ölümtehditlerinin yanı sıra delillerin çalınmaya da teşebbüs edildiğini aktaran Coşar, “Hayatımda birçok davada tehdit aldımama tamamında haklı tarafın yanında olduğumiçin önemsemedim” dedi. 
 
TEL ÖRGÜLÜ OFİS 
 
Libananco davasında sadece belgelerin korunması için sıkı tedbir uyguladıkladını belirten Coşar, “Belgeleri kozmik odada değil ama çok gizli odalarda koruduk. 3 defa emniyete yansımış hırsızlık teşebbüsü oldu. İstanbul’daki büromuzda belgeleri koruduk. Delilleri ve Uzanlar’ın tahrif ettiğini tespit ettiğimiz belgeleri 24 saat güvenlik altında olan tel örgülü bir ofiste koruduk” diye konuştu. 
 
Coşar, CemUzan’ın tezlerini ‘Köpekbalığı’ lakaplı dünyaca ünlü avukat StuartNeilberger’in savunduğu davada bakanlığı; 15 Türk avukat, ABD’den 15 yabancı avukat, İngiltere’den 1 avukatın takip ettiğini belirtti. Delillerin incelenmesinde; ses, telefon,mürekkep, kağıt, kalem, bilgisayar, sahtecilik, yazı, faks, disket (o dönemden kalma olduğu iddia olunan disketleri inceledi) CD, fotokopi, printer, kaşe, internet, hava trafiği, hava nakliye, hisse senedi, hasar, zarar uzmanı olmak üzere 200’ün üzerinde kişinin çalıştığını belirten Coşar, araştırmacılarla birlikte kadronun 300 kişiye ulaştığını belirtti. 
 
40 MİLYON SAYFA İNCELENDİ 
 
20 bin dosya incelediklerini, 40milyon sayfa belgeye büyüteç tuttuklarını kaydeden Coşar, “Bunlardan delil olabilecekler ayrıldı. İngilizce’ye tercüme edildi. Tercümelerin tamamı hukukçu tercümanlar tarafından yapıldı. Türk ve ABD’li avukatlar grubu tarafından değerlendirilip davada kullanıldı” dedi. Davada, savunma için geç kaldıklarına yönelik eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını belirten Coşar, hiçbir dilekçenin geç verilmediğini, hiçbir yanlış yapılmadığını vurgulayarak “Hata yapılsa zaten dava kazanılmazdı” diye konuştu.
 
Uzanlar şirketin yönetiminde yer alıyor
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) başvurusu üzerine 2003 yılında Uzan Grubu’na ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koymuştu. Bunun üzerine Kıbrıs Rumkesiminde faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco Holdings Co. Ltd., ÇEAŞ ve Kepez Elektrik’e ortak olduğunu ve söz konusu el koyma ile zarara uğradığını ileri sürerek, Türkiye aleyhine 10.1milyar dolarlık dava açmıştı. Uzan ailesi önce Çukurova ve Kepez’de yüzde 60 hissesi olduğu iddia edilen Libananco ile ilişkisi olmadığını açıklamıştı. Ancak daha sonra hem Cemhemde Hakan Uzan’ın şirketin yönetiminde olduğu belirtilmişti.
 
HAKLIYDIK KAZANDIK
 
Uzanlar’la devameden 5 davayı kazanan Türkiye’nin 243milyar dolar ve ayrıca 250milyon euroluk yükten kurtulduğunu aktaran Coşar, bu sonucun en çok kendilerini sevindirdiğinin altını çizdi. Coşar, “2005 yılından bu yana Danıştay’da açtıkları 650 davanın savunmasını biz hazırladık. Çok fazla çalıştık ve haklıydık. Kazandık” ifadelerini kullandı. 
 
Uzanların villalarında inceleme yapılıp yapılmadığı sorusuna Coşar, villalarda inceleme yapmadıklarını, karşı tarafın delil diye dayandığı bütün belgeleri uzmanların ve avukatların incelediğini aktardı. Uzanlar’ın delillerini tekrar tekrarmercek altına aldıklarını belirten Coşar, “Bizimdayandığımız ses kayıtlarını onlar inceledi. Neticede onların dayandığı delillerin neredeyse tamamının inanılır ve güvenilir olmadığımahkeme kararıyla subut edildi” dedi.
 
ÇEAŞ ve KEPEZ’in HiSSEDARIYDIM
 
“Davayamotive olmak için bir zamanlar Uzanlar’ın olan ve devletin el koyduğu ÇEAŞ ve KEPEZ’e gittinizmi” sorusuna Aydın Coşar’ın verdiği cevap ilginç bir durumu daha ortaya çıkardı. Coşar, ÇEAŞ ve Kepez’in 1990’larda hissedarı olduğunu, 1993 yılındaki Genel Kurulu’nda Uzanlar’la karşı karşıya geldiğini açıkladı. 30 Mart 1993 tarihindeki Genel Kurul’da Uzanlar’a söylediği sözün genel kurul zaptına geçtiğini ve hâlâ durduğunu söyleyen Coşar o gün, “Bugün bu genel kurulda verilecek yanlış bir karar hemgenel kurulu hem de bu şirketi şaibeli hale getirir” dediğini aktardı.