Başkentte bugün başlayacak ''8. Ankara Japon Filmleri Festivali''yle Ankara seyircisi Japonya'da ve dünyada önemli ödüller alan seçkin filmlerle buluşacak.

Japonya Büyükelçisi Danışmanı Ko Obata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 gün sürecek festival boyunca Başkent seyircisine Japonya ve Japon kültürünü tanıtan filmler sunacaklarını söyledi.

Festivalin açılış filmi olan ''Ben Yapmadım''ın 2007 yılında en iyi film dalında Japonya'nın en prestijli ödülü olan Akademi Ödülü'nü kazandığını belirten Obata, filmin yönetmeni Masayuki Suo'nun her filminin dünyada büyük yankı uyandırdığını anlattı. Yönetmenin Japonya'da çektiği ''Shall We Dansu?'' filminin başka bir yönetmen tarafından Hollywood versiyonunun çekildiğini ifade eden Obata, ''Shall We Dance?'' adıyla gösterilen filmin başrolünde Richard Gere'in oynadığını hatırlattı.

Festivalin ilk gününde sinemaseverleri animasyon filmleri ''Evangelion 1 ve 2'' ile ağırlayacaklarını dile getiren Ko Obata, Japonya'da büyük sansasyon yaratan bu iki filmin animasyon olmasına karşın çocuk filmleri değil yetişkinlere yönelik ve düşündürücü filmler olduğunu aktardı.

Festivalin 2. gününde ilk olarak Japonya'nın en ünlü komedi yazarı olarak bilinen Koki Mitani'nin ikinci filmi olan ve kendi hayatından yola çıkarak çektiği ''Evimiz Hakkındaki Her Şey'' adlı filminin gösterileceğini açıklayan Obata, ''Sanatseverler aynı gün dünyanın tartışmasız en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Kurosawa'nın 'Sanjuro' adlı filmini de izleme fırsatı bulacaklar'' dedi.

Festivalin üçüncü gününde de 2 film gösterimi olacağını kaydeden Büyükelçi danışmanı Ko Obata, filmlerle ilgili şu bilgileri verdi:

''Son gün izleyebileceğiniz ''Sarı Mendil'' filminin yönetmeni Yoji Yamada Japonya'da kara mizah konularını işleyen ünlü bir yönetmendir. Kendisinin çok bilinen Tora-san filmleri serisi bulunmaktadır. Yönetmenin bu filminde başrol oynayan Ken Takakura Japonya'nın en beğenilen aktörlerindendir. ''Sarı Mendil'' 1977 yılında çekilmiş olmasına karşın bir sinema klasiği olarak kabul görmektedir.

''Jizo'nun Yüzü'' filminin senaristi Hisashi Inoue geçen yıl hayatını kaybetti. Inoue, Japonya'da hem senarist hem de yazar olarak haklı bir üne sahiptir. Başrol oyuncusu Rie Miyazawa ise Japonya'nın en iyi aktrislerinden biri olarak kabul edilir. Film Hiroshima'ya atılan atom bombasında babasını kaybeden Mitsue'yi anlatıyor. Hayata küsen Mitsue'nin babası bir süre sonra hayalet olarak onun tekrar yaşama sevincini canlandırmaya çalışır.''

Obata, festival kapsamında ayrıca ''Saniyede Beş Santimetre'', ''Tokyo Kulesi'', ''Laputa'' ve ''Karlar Düşerken'' adlı filmlerin de gösterileceğinin altını çizdi.

Festivalin birinci günündeki filmlerin gösterimlerinin Kızılay Batı sinemalarında gerçekleştirileceğine işaret eden Obata, ikinci ve üçüncü günlerde ise gösterimlerin Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi'nde yapılacağını anlattı.

Festival filmleri ücretsiz ve davetiyesiz olarak izlenebilecek. Festival programına www.tr.emb-japan.go.jp'den ulaşılabilir.