Yeşilay"ın açıkladığı veriler uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile ilgili çok çarpıcı sonuçları gözler önüne serdi. Yeşilay"dan yapılan açıklamada, çeşitli uyuşturucu madde kullananların sayısında yüzde 300 oranında artış olduğu kaydedildi. Gençlerin yüzde 15"i herhangi bir uyuşturucu maddeyi kullanıyor. Uyuşturucu kullanma yaşının ise 13"e kadar düştüğü belirtildi.

İçki tüketen yüzde 55
Alkol kullanımında ise, fert başına düşen alkollü içki 17 litreyi aştı.Yine Yeşilay"ın açıklamasında yer alan verilere göre, alkollü içki kullanan gençlerin oranı yüzde 55 iken, 10-12 yaşında dahi alkol kullanılmaya başlanıldığı bildirildi. Bir diğer veriler ise toplumda görülen kanser, kalp ve damar hastalıkları gibi önemli rahatsızlıkların en önde gelen sebebinin, yüzde 70 oran ile sigara olduğunu gösteriyor. Sigara tüketiminde, bölge ülkeleri arasında Türkiye"nin ilk sırada yer aldığının belirtildiği açıklamada, gençlerin yüzde 48"inin sigara içtiği ifade ediliyor.

Eğitimsizlik sebep
Açıklamaya göre, sigaranın yol açtığı hastalıklardan yılda 117 bin kişi ölüyor. Araştırmalara göre göç, çarpık kentleşme, varoşlar, gelir dağılımı, işsizlik,aile içinde yaşanan problemler, kültür kırılmaları, manevi ve ahlaki alanda yaşanan boşluk ve çöküntü ile eğitim yetersizliği gibi daha bir çok faktör uyuşturucu kullanımının yanında alkolizmi de teşvik ediyor. (ANKA)



Toplum için çalışan Yeşilay 88 yaşında
Toplumda zararlı madde kullanımının engellenmesi amacıyla kurulan Yeşilay Derneği 88 yaşını kutluyor. Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Bey ve Şeyhül İslam Haydarizade İbrahim Efendi"nin önderliğinde 5 Mart 1920"de faaliyete geçirilen derneğin ilk adı "Hilal-i Ahdar Cemiyeti"ydi. Yeşilay Derneği, kuruluş yıldönümünü de içine alan Yeşilay Haftası"nda sigara, alkol ve uyuşturucunun zararlarını anlatan panel ve etkinlikler düzenliyor. Çeşitli broşürlerle halkı alkol ve uyuşturucuya karşı uyarıyor.