İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ramada Otel’de Trabzon, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu ve Rize illerinden gelen yöneticilerin katılımıyla düzenlenen 134'üncü dönem Kaçakçılık, İstihbarat Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na katıldı.

İlk bölümü basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sonrasında değerlendirmelerde bulunan Bakan Süleyman Soylu, uyuşturucuyla mücadele konusunda önemli gelişmeler yaşandığını ve terörle olduğu gibi bu konuda da mücadelenin süreceğini söyledi. Bugün suçun önlenmesi için bugün yeni cihazlar, yeni yöntemler, yeni teknikler bulunduğunu belirten Soylu, şunları söyledi:

“21'inci yüzyıl modernizmi, aynı zamanda yeni suç türleri, yeni suç aletleri, mücadele edeceğimiz yeni suç sahalarını da bizlere sunmaktadır. Korsanlık yıllardır dünya üzerinde olan bir suçtur. Ama siber korsanlık veya bilgisayar korsanlığı bize modern dünyanın armağanıdır. İçki, sigara kaçakçılığını belki uzun zamandır biliyorduk. Ama, biyo kaçakçılık denilen şeyle maalesef hep birlikte yeni tanıştık. Şeker önceleri bu ülkede güzel güzel tükettiğimiz bir üründü. Ama şimdi yasa dışı yollardan ülkemize giren şekerlerle ilgili çalışmalar, takipler, operasyonlar yapmak durumundayız. Suçluları yakalamak için kullandığımız teknolojiler, bilgi kaynakları, elimizdeki küçük bir alet vasıtasıyla artık ceplerimize girdi.”

 

“KURT VE KUZU AYNI KAYNAKTAN SU İÇİYOR”

Suçlunun bir adım önünde olmaları gerektiğini belirten Soylu, “Eskiden teröristlerin kamplarda eğitimini aldıkları birçok konu bugün maalesef internet dediğimiz mecrada eğitim videolarıyla paylaşılıyor. Yani kurt ve kuzu aynı kaynaktan su içiyor” dedi.

Bakan Soylu, suçun önlenmesi için vatandaşın devletten hizmet beklediğini belirterek, “Çocuklarımızı, nesillerimizi her türlü kötülükten korumakla mükellefiz. Dolayısıyla kuzu gibi bekleme lüksümüz yok. Suçlunun bir adım ilerisinde olmak, devletimizin bütün gücünü kullanmak ve bu ülkeyi 4 tarafından sarmış şer odaklarına göz açtırmamak bizlerin tek seçeneğidir” diye konuştu.

“DEVLETİMİZİN VERGİ KAYBI YILLIK 4.5 MİLYAR”

PKK terör örgütünün en önemli finans kaynaklarından birinin uyuşturucu olduğunu ifade eden Bakan Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Rakamın yıllık 1.5 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye üzerinden geçtiği tahmin edilen uyuşturucunun piyasa değeri yılda yaklaşık 40 milyar Türk lirasıdır. Güvenlik birimlerimizin ele geçirdiği uyuşturucunun piyasa değeri ise 4.5 – 5 milyar Türk lirası civarındadır. Türkiye'de toplam sigara tüketiminin yaklaşık yüzde 15'i kaçak sigaradan oluşmaktadır. Ve burada devletimizin vergi kaybı yıllık 4 buçuk milyar lira düzeyindedir.”

“SINIRDA CİDDİ SIKINTILAR VAR”

Türkiye'nin kaçakçılıkla mücadelede iş yükünün ağır olduğuna işaret eden Bakan Soylu, Irak ve Suriye sınırındaki sıkıntılardan söz ederek şöyle dedi:

“Coğrafya olarak doğu diyerek tabir ettiğimiz dünyanın batıya açılan kapısı konumundayız. 3 tarafımız denizlerle çevrili. Buralardan giriş ve çıkışları kontrol etmek durumundayız. Suriye ve Irak sınırımızda devlet otoritesi noktasında ciddi sıkıntılar var. Askeri operasyonlar cereyan ediyor, terör tehlikesi hala sürüyor. Bunun getirdiği büyük bir göç dalgasının hem hedef, hem de geçiş ülkesi konumundayız. Sınırlarımızın doğusunda ve güneyinde fakirlik ve savaş, batısında ise zenginlik ve refah dünyası var. Doğudan batıya doğru bir göç akışı söz konusu. Bu akışın içinde uyuşturucu, insan, tarihi eser, kaçakçılık konusuna girebilecek ne varsa, altını çizmek gerekir ki hepsi var. Yani kaçakçılık için bütün bileşenler söz konusu. Bütün bu şartlara rağmen ülkemiz kaçakçılığın her türüyle başarılı şekilde mücadele etmektedir.”