Mahkamelerin dosya yükünü azaltmak, vatandaşlar ve özellikle de şirketler arasındaki uyuşmazlıkların giderilmesi amacıyla yürürlüğe sokulanarabulucuk uygulaması kapsamında bu yılın ilk 5 ayında yapılan başvuruların yüzde 87'i çözüme kavuşturuldu.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire BaşkanıHakan Öztatar,  yaptığı açıklamada, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun 2012 yılında yürürlüğe girdiğini belirterek, kanunun çıkmasıyla birlikte çalışmalara başladıklarını söyledi.

Bu kapsamda hukuk fakültelerinden mezun olmuş ve en az 5 yıllık kıdeme sahip adayların başvuruları sonrasında arabuluculuk eğitimlerinin verildiğini anlatan Öztatar, eğitimlerinin ardından yapılan sınavı kazanan ilk arabulucuların, geçen yılın kasım ayından itibaren faaliyetlerine başladığını kaydetti.

Öztatar, söz konusu uygulamanın tarafların arasındaki hukuki uyuşmazlığın, mahkemeye başvurmadan veya dava sırasında tarafsız, bağımsız ve eğitimli arabulucular tarafından çözülmesini sağladığını dile getirdi.

Arabulucuların taraflara çözümü empoze etmediğini sadece tarafların sorunlarını konuşmaların yardım ederek uygun ortamı sağladığını vurgulayan Öztatar, "Kendi çözümlerini kendileri bulan taraflar, anlaşmayı arabulucularla birlikte imzalar. Bundan sonraki süreçte, yapılan anlaşma gereği taraflardan birinin mağduriyeti halen giderilmiyorsa, kişi mahkemeye başvurarak icra edilebilirlik şerhi alabiliyor. Bu şerh içeren anlaşma da ilam niteliğinde belge sayılır" diye konuştu.

Öztatar, arabuluculukta öncelikli hedeflerinin mahkemelerde sırlarının ortaya dökülmesini ve uyuşmazlıkların yıllar boyu sürmesini istemeyen büyük şirketler olduğuna işaret ederek, "Arabuluculuk, yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde uygulanan sistem. Burada oldukça önemli bir nokta, artık Türk vatandaşlarının da aralarındaki uyuşmazlığı, mahkemeye gitmeden resmi yöntemlerle çözebileceği bir sistemin var olduğunu bilmesidir" ifadesini kullandı.

"Tanıtımlarla bilinç arttırılacak"

Öztatar, yaptıkları tanıtım, seminer, afiş ve broşür çalışmaları, tanıtıcı SMS'ler sayesinde toplumda arabuluculukla ilgili bilincin oluşmaya başladığını belirterek, hazırlanan kamu spotlarının yayına girmesi ile bilincin daha da artmasını beklediklerini kaydetti.

Arabulucuların düzenledikleri tutanakları bir ay içerisinde daire başkanlığına ulaştırmalarının genel istatistikleri tutabilmeleri adına zorunlu olduğunu anlatan Öztatar, şöyle devam etti:

"Biz bu bilgileri istatistik tutabilmek adına istiyoruz. Kasım ayında fiilen başlamış görülen sistem, Ocak 2014'te tam anlamıyla başladı. Bu manada, Ocak ve Mayıs ayları arasında Türkiye genelinde 24 başvurudan 21'i çözüme kavuşturuldu. Arabuluculara gelen başvuruların yüzde 87'si çözüme kavuşturuluyor."

"5 bin kişi eğitim aldı"

Daire Başkanlığı olarak 1 yıl içerisinde 41 seminerde arabuluculuğun anlatıldığına değinen Öztatar, "Bu kadar kısa sürede bir daire başkanlığının kurulması, tek elden yönetilmesi ve bu kadar seminer verilmesi çok önemli" diye konuştu.

Öztatar, bugüne kadar yaklaşık 5 bin kişinin arabuluculuk eğitimi aldığını sözlerine ekledi.