Arıların da tıpkı insanlar gibi yoruldukları zaman hata yapmaya başladıkları tespit edildi.

İşçi arılar, kovandaki diğer arıların nerede polen bulacaklarını bilmelerini sağlıyor. Bu bilgiyi diğer arılara, nektar bakımından zengin çiçeklere yönlendirmek için bir nevi "sallanma dansı" yaparak aktarıyor.

New Scientist'teki habere göre, işçi arılar uykusuz kaldıklarında bu yetenekleri zayıflıyor ve bu bilgiyi iletme görevi sekteye uğruyor. Yorgun arıların dansları, dinlenmiş olanlara nazaran daha yavaş ve daha az belirgin oluyor.

ABD'nin Texas eyaletindeki Austin Üniversitesinden Dr. Barrett Klein, uykusuz kaldıklarında insanların iş performansının düşmesine benzer şekilde, uykusuz bal arılarının da iletişim problemi çekmeye ve yiyecek kaynaklarını diğer arılara müphem bir şekilde iletmeye başladıklarını ifade etti.

Araştırmada, bazı arıların uykuları manyetik bir cihazla bozulduktan sonra bunların davranışları dinlenmiş ve uyanmış arılarınkiyle karşılaştırıldı. Dr. Klein, uykusuz arıların dansının yanlış olmadığını ancak dinlenmiş arıların dansından daha belirsiz olduğunu bildirdi.

Araştırma, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.