İngiliz uyku uzmanı, Uyku Değerlendirme ve Danışma Servisi (SAAS) müdürü Chris Idzikowski'nin yaptığı araştırma, uyumak için seçilen pozisyon ile karakter arasında direkt bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca uyku pozisyonunun sağlık hakkında olumlu veya olumsuz etkileri de olabiliyor. Huffington Post'ta yayınlanan habere göre Idzikowski'nin 1000 kişi üzerinde yaptığı araştırma ile temel uyku pozisyonlarını ve kişilik hakkında söyledikleri şöyle:
    *Fetus/Cenin yatışı (41%) - Ağırlıkla kadınların tercih ettiği bu pozisyon araştırmaya katılanlar arasında da en popüleri. Bu şekilde uyuyanlar sert görünümlü hassas kişilerdir. İlk tanıştıklarına utangaç gibi görünürler, fakat zaman geçtiktçe rahatlarlar.
    * Kollar yanda düz yatış (15%) - Araştırmaya göre kolları aşağıda, bir tarafa dönük yatan insanlar sosyal ve uyumlu kişilerdir. Bir grubun parçası olmayı severler ve yabancılara kolay güvenirler; bu yüzden biraz saf oldukları söylenebilir.
    * Eller omuz veya yüz hizasında yan yatış (13%) - Kolları yastığın altına veya omuz hizasına koyup yan yatan insanlar doğal insanlardır. Ama şüpheci ve alaycıdır, iyi niyete şüphe ile yaklaşır. Fikirleri sabittir ve bir karar aldıklarında değiştirmekten pek hoşlanmazlar.
    * Asker (8%) - Kollar yanda düz uzatılmış sırtüstü pozisyonda uyuyanlar sakin ve sessiz kişilerdir, gereksiz konuşan ve heyecan yaratanlardan hoşlanmazlar. Kendilerini ve çevresindekilere değer verirler.
    * Serbest düşüş (7%) - Kolları yanda yüzüstü yatanlar genelde fazla girişken ve atılgandır ama bir yandan da gergin ve hassastır, çabuk incinirler. Eleştiriden ve ekstrem durumlardan hoşlanmazlar.
    * Denizyıldızı (5%) - Sırtüstü kolları baş hizasında serbest uyuyanlar iyi arkadaş olurlar, her zaman dinlemeye hazırdır ve ilgilidirler. Çok fazla dikkat çekmeyi ve odak noktası olmayı sevmezler.
*Geri kalan %11'lik kesim uyuma pozisyonlarının değiştiği belirtildi.
Yüzüstü yatmanın sindirimi zorlaştırdığı, sırtüstü yatmanın horlamaya sebep olduğu biliniyor. Sol tarafın üstüne yan yatmak kalbe baskı yapıyor. Antik Yunan'dan beri en sağlıklı uyku pozisyonunun sağ tarafa doğru yatmak olduğuna inanılıyor.