Star Gazetesi'nin haberine göre, Çin'in Sincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi şehrinde Türk filmleri ve müzikleri büyük rağbet görüyor. Uygur bölgesi, burayı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tarihi Çin ziyaretinin son durağıydı.

Gecenin geç saatlerinde şehrin merkezindeki Erdaoqiao bölgesinde seyyar satıcılar ve açık havada yemek yiyen Uygurlar göze çarpıyor. Kimileri açıkta satılan Uygur limonatası içerken, kimileri de seyyar satıcılardan DVD ve CD'ler alıyor. Burada en çok rağbet gören ise, Türk film ve müzikleri.

"ÇAKIR ÖLDÜ !"

3 tekerlekli seyyar arabalar üzerinde korsan olarak satılan bu DVD'ler 3-5 yuan ( 50-60 kuruş) arasında alıcı buluyor. Uygurlar, Türkiye'den geldiğimizi görünce hemen Türk film ve müziklerinin olduğu DVD'leri gösteriyor. Bunlar arasında en çok rağbet göreninin Kurtlar Vadisi olduğunu söylüyor bir Uygur satıcı. Satın alırken DVD'nin bozuk olup olmadığını anlamak için önce çalmasını istiyoruz. DVD başladığında 88. bölüm karşımıza çıkıyor. Kalabalıktan bir Uygur, "Çakır, burada ölüyor' diyor. Bir başkası da "Çakır daha önce ölmüştü' diye karşılık veriyor.

Türk müzikleri de büyük ilgi görüyor burada. İbrahim Tatlıses, Emrah, Tarkan bunlardan sadece bir kaçı. Tatlıses'in 'İbo Şov' programları da yine seyyar satıcıların korsan olarak en çok sattıkları DVD ve CD'ler arasında yer alıyor.

Pakistan, Hindistan ve Orta Asya'yı Çin'e bağlayan, petrol ve doğal gaz yataklarıyla zengin Sincan'da resmi rakamlara göre 8 milyon Müslüman Uygur yaşıyor. - yenişafak