Çin'de Uygurların yaşadığı bölgenin Urumçi kentinden gelerek Aydın'ın Didim ilçesine yerleşen Nur-Rahima Savut çifti, Didim Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan 1. Kademe okuma yazma kurslarına katılarak Türkçe öğreniyor.
Çin yönetiminin baskılarından kaçarak Didim'e yerleşen Uygurlu çift, Didim Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde okuma yazma kursuna katılarak Türkçe öğreniyor. Geçici olarak oturma izni bulunan 43 yıllık evli ve 5 çocuk sahibi Nur Savut (69) ve Rahima Savut (66) çifti Türkiye'ye ve Didim'e ayak uydurmak için okuma yazma kurslarına gönüllü olarak katılarak Türkçe öğreniyor. Uygur bölgesinde yaşanan olayların ardından 2010 yılının temmuz ayında Didim'e geldiklerini söyleyen Nur Savut, Didim'de kızına ait evde
yaşadıklarını söyledi. Uygurlu Nur Savut şunları söyledi: "Buraya Sincan'dan geldik. 7 aydan itibaren burada yaşıyoruz. Benim kızım Londra'da çalışıyor. Buradan ev aldı, sonra da buraya geldik. Buranın havası güzel, biz burada kışın kalıyoruz, yazın Urumçi'ye dönüyoruz. 3 kişi yaşıyoruz. Kurslara Türkçe öğrenme için geldik, dil öğrenmek güzel, sonra biz bu dili burada konuşmak istiyoruz. Güzel Türkçe öğrenmek için buraya geldik" dedi.
Rahima Savut ise kurslarda Türkçe öğrendiklerini ve günlük hayatta Türkçe konuşmak için kursa yazıldığını belirterek "Kursa yeni başladık, Türkçe öğreniyoruz. Burada yaşamak istiyoruz çünkü Didim'de hava güzel, kış yok. Burada yaşamamız için dil öğrenmemiz lazım. Alışveriş için, arkadaşlarla konuşmak için dil öğrenmemiz lazım. Bu kursta öğretmenimiz de bize güzel Türkçe öğretiyor, bu sayede kitap okumaya da başladık."dedi.
Uygurlu çiftin durumuyla ilgili bilgiler veren Didim Kaymakamı Ali Katırcı ise şunları söyledi: "Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak yürüttüğümüz 1. ve 2. kademe okuma yazma kurslarımız var. Bu tür kurslarımıza vatandaşlarımız ilgi gösteriyorlar; özellikle Türk vatandaşlarımızdan okuma yazma bilmeyen yahut belge alamamış olanlar bu kurslara devam ediyorlar. Bu arada gerek ilçemizde ikamet eden veya oturum izni olan İngilizler yahut başka milletlerden olan örnekte olduğu gibi Uygur Türkleri gibi burada
oturum izni olan insanlarımız da bu kurslara katılmak istediklerinde biz onlara idare olarak izin veriyoruz. Bu tür kurslarımıza katlıyorlar. Onların amacı bu kurslar aracılığıyla Türkçeyi okuyabilmek, konuşabilmek, bu amaçla kurslara devam ediyorlar. Neticede bu kurslar sonunda bir belge almak isterlerse bize müracaat ediyorlar. Bizim de onları sınava tabi tutup Türkçeyle alakalı belge verme durumumuz var. Bu kurslar direkt bu kişilere karşı açtığımız bir kurs değil, bunlar bizim okuma yazma kurslarımız ama müracaat eden yabancı uyruklu vatandaşlar da bu kurslara ilgi gösteriyorlar. Burada Türkçe konuşmayı, okumayı, yazmayı öğrenebiliyorlar. Gerek Halk Eğitim gerek belediyemizin açtığı Türkçe okuma yazma kurslarımız devam ediyor. Ben ilçe kaymakamı olarak yabancıların bu tür faaliyetlere iştirak etmesinden çok mutluyum. Hem kaynaşmayı sağlıyor hem bizim dilimizi öğreniyorlar hem de kültürümüzle iletişim kurma şansları oluyor. Bu anlamda bu kurslar iletişimin güzel bir olgusu olarak karşımıza çıkıyor"
şeklinde konuştu.